Edebiyata Yön Veren Sanatçıların Bilinmeyen Yönleri-1

Kasım 14, 2018


 Merhaba dertli dostlar. Bugün farklı bir şey yapalım dedik. Hani eserlerini severek okuduğumuz, gerek Türk edebiyatına gerek dünya edebiyatına yön veren kült eserlerin sahibi yazarlar, şairler var ya, işte şimdi onları çok bilinmeyen yönleriyle ele alalım istiyoruz. Hatta başlığa dikkat ederseniz, 1 ibaresini bıraktım. Eğer bu paylaşımlardan hoşlanırsanız, bunu yorumlarda belirttiğiniz halde, ara ara 2, 3 şeklinde bunu devam ettirebiliriz. Böylelikle yazar ve şairleri ilginç yönleriyle de tanıma fırsatı elde etmiş oluruz. Hazırsanız hemen başlayalım...





 1. Honore De Balzac

    Efendim, elbette her dönem değerli yazarlar ortaya çıkar ve edebiyata şekil verirler. Ancak ben genellikle klasik eserlerden yanayım. Özellikle de Balzac ve onun adıyla birlikte hemen akıllara gelen kült eser, "Vadideki Zambak" favori kitaplarım arasındadır.  


 Bu yazarımızın yaşamı, birçok diğer yazar gibi çok kolay geçmemiş. Zor bir çocukluk dönemi, kendisini evlatlık veren bir anne ve orada burada kalarak geçen çocukluk yılları, belki de  Vadideki Zambak'ı şekillendiren en önemli anılardı. Vadideki Zambak'ta baş karakterin yaşça kendisinden büyük bir kadına aşık olması ve o kadının anne sevgisini çağrıştıran korumacılığı, aslında Balzac'ın bir anneye duyduğu özlemi ifade ediyordu. 
  
  Balzac, zor geçen çocukluğu sırasında yaşadıklarıyla baş edebilmek için ilginç alışkanlıklar edinmişti. Bunlardan birisi çok fazla yemek yemesiydi. Ve ayrıca kahveye de çok düşkündü. günde neredeyse 18 saat kadar yazı yazar, bu süre zarfında da sürekli olarak kahve içerdi. Bu içilen kahvelerin miktarı bir günde yaklaşık olarak 50 fincanı buluyordu. Koyu, şekersiz kahve içmeyi seven Balzac, eğer kahve yapmaya zaman bulamıyorsa, bu kez de kahve çekirdeklerini çiğnerdi. Ancak Balzac'ın ölüm sebebi de bu alışkanlık oldu. Yüksek dozda kafein almak, Balzac'ın zehirlenmesine neden oldu. Kafein zehirlenmesinden öldüğünde henüz 51 yaşındaydı...





2. Mehmet Akif Ersoy
    İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstanbul Fatih'te dünyaya gelmişti. Mutlu bir çocukluk dönemi geçiren Mehmet Akif Ersoy, evlerinin çıkan büyük bir yangın dolayısıyla yanması, babasının vefatı gibi nedenler ile ailesinin bütün sorumluluğunu erken yaşta üstlenmek durumunda kaldı. Bu nedenle o dönemlerde oldukça iyi bir iş garantisi sunan Ziraat ve Baytar okuluna gitti.   

  Baytarlık, günümüzde veterinerlik olarak adlandırılıyor. Yani Mehmet Akif Ersoy'un diğer mesleği, veterinerlikti. Okuldan mezun olduktan sonra bu mesleğini icra etmek için Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde bulunan Mehmet Akif, bu sırada Anadolu insanını yakından tanıma fırsatı elde etmişti. Safahat isimli eserinde Anadolu insanını her yönüyle başarılı bir şekilde yansıtabilmiş olmasında, mesleği için gezdiği Anadolu köylerinin payı büyüktür. 





3. Arthur Conan Doyle
   Sherlock Holmes'e hayat veren Arthur Conan Doyle, bu denli başarılı bir dedektif karakterini inşa ederken elbette kendisinden de bir şeyler katıyordu. Çünkü Sherlock'un zekası, aslında Arthur'un düşünce gücünden başka bir şey değildi. Hatta kendisinin o sıralar Londra'da bazı davalar için özellikle seçilen bir dedektif olduğundan bahsetmek mümkün. 
 Bununla birlikte, hikayelerde Sherlock'un en yakın arkadaşı Doktor Watson'un da, Arthur Conan'ın diğer yarısı olduğunu söylersek hata etmiş olmayız. Çünkü yazarımız aynı zamanda Edinburg Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun bir cerrahtı. Ancak cerrahlığı değil, yazarlığı seçmişti. Yazdıklarında da bu tıp bilgisini kullanmayı ihmal etmemişti. 
  Arthur Conan hakkında bir diğer ilginç dipnot da şöyle: Padişah 2. Abdülhamit, Sherlock Holmes okumaktan çok hoşlanır, özellikle hikayelerdeki ince zekaya hayranlık duyardı. Hatta padişahın Sherlock serilerini özellikle Osmanlıcaya çevirttiği ve özel arşivinde sakladığı da biliniyor. Bir iddiaya göre 2. Abdülhamit, Arthur Conan Doyle'ı İstanbul'a davet edip, kendisine tebrik amaçlı bir mecidiye nişanı vermiş. Bu durum yazarın eserlerinin hemen her ülkede ilgi gördüğünün bir kanıtı olsa gerek...
  
   Bugün sizlere 3 ünlü edebiyatçıdan ve çok da bilinmeyen yönlerinden bahsettik. Eğer bu paylaşımdan keyif aldıysanız ve devamının gelmesini isterseniz, ya da bu yazarlar hakkında eklemek istedikleriniz varsa, bunları bizlere yorumlardan iletebilirsiniz. Görüşlerinizi bildirmeyi ve bizi takip etmeyi unutmayın...

  Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Google+Instagram

Benzer İçerikler

24 yorum

  1. Edebiyata çok meraklı birisi olarak bu serinin devam etmesini isterim. Yazınız için tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumladığınız için ben de size teşekkür ederim. Sanırım bu seri uzun süre devam edebilir. Çünkü ilk tepkiler hayli olumlu. :)

      Sil
  2. Beni En etkileyen balzac oldu :| o nedir öyle 50 bardak yahu abartmış baya su niyetine içiyormuş adam desene. Bende kahve severim de en fazla 3 hadi 4 olsun :) Güzel bilgilerdi sağolasın derttaşcım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle su niyetine içiyormuş ama insan günde 50 bardak su da içemez ki yahu :)

      Sil
  3. sanatçı yaşamları en sevdiğim konulardan biri. balzak da tolstoy ile birlikte en sevdiğim iki klasikçiden biri. bi dee dumas tabisi. balzak evet öyleymiş. bir de yemek yemeyi severmiş. çok fena yermiş. davetlerde. bir de evet sadece yazarmış. insanlık komedyası ah ah nefis yaaa :) safahat ne güzel kitap ayrıca. e doyle iyi tabii. abdülhamit de ivit polisiye hayranı. büyük bir polisiye kitaplığı var :) oleeey iyi diziii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alexandre Dumas, Monte Cristo Kontu benim de beğendiğim bir eserdir. Bu arada Monte Cristo Kontu'ndan ilham alınarak kurgulanan Revenge dizisi süper. İzlemediysen tavsiye ederim. :)

      Sil
  4. Yeni yazıları merakla bekliyorum
    💞💞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ara ara bu paylaşımı yapmaya niyetliyim. Çünkü sizlerden güzel tepkiler aldık. İyi ki varsınız. :)

      Sil
  5. Ben şahsen Mehmet Akif için Mısırda ki sürgün hayatını derinlemesine bilmek isterdim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mithat Cemal Kuntay'ın Mehmet Akif kitabını okumanızı tavsiye ederim.

      Sil
  6. Balzac edebiyatta okumaktan en çok zevk aldığım yazarlardan biridir. Kitaplarını bir değil bir kaç defa okurum. Akifimiz ise zaten hep gönlümüzde. Bu yayının devamı bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlerden bu güzel yorumları almak beni çok mutlu etti. Balzac ayrı bir dünyadır bence. En kısa zamanda bu yayının devamını hazırlamak istiyorum...

      Sil
  7. Keyif almak ne demek, çok sevdim. Teşekkürler bu güzel yazı için.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize gerçekten çok sevindim. Aramıza hoş geldiniz. :)

      Sil
  8. Güzel bir seri olmuş. Balzac eserlerini okuyup bitirmem lazım ama ne zaman bilemiyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda okumanızı dilerim. Realist sanatçıların eserlerini yavaş yavaş, her bir satırını sindirerek okumak gerekir. Çünkü onların anlatımında bir şeyleri size adeta göstermek hedefi vardır. Balzac da bunu en iyi başaran sanatçılardan biri. Vadideki Zambak ile başladığınız zaman gerisi gelecektir. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. :)

      Sil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş. Devamını da beklerim tabii ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Devamı bu olumlu yorumlardan sonra kesinlikle gelecek. :)

      Sil
  10. bilgilendirici oldu benim için :)

    YanıtlaSil
  11. Neler neler varmıs buralarda :) böyle amacı olan konuları çok seviyorum severek okuyacagım devamını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Devamı gelecek bunun. Beğenilmesine çok sevindim :)

      Sil
  12. Balzac'ın ölümünü okurken aklıma atın ölümü arpadan olsun cümlesi yankılandı kafamın içinde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da Aso'ca bir cümle yankılanmış :) Her zaman dediğim gibi alemsin Aso :)

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe