Sınav Telaşı

Ocak 31, 2019


"Dert anası merhaba. Benim bir kızım var. Üniversiteye hazırlanıyor. Hedefinde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü okumak ve akademisyen olmak var. Şimdiden her şeyi detaylarıyla hesaplamış. İleride bu alanda yurt dışında çalışmak istiyor. Buraya kadar her şey iyi gibi görünebilir ama kızım sınava çalışmak yüzünden tamamen yaşamdan soyutlandı. Doğru düzgün uyumuyor. Okula gitmeden önce sabah kahvaltı masasında bile test kitaplarını çözüyor 5 dakika boş zaman ayırmıyor kendisine. Yemeklerini odasında çalışarak yiyor. Bizimle sohbet bile etmiyor artık gündüz okul çıkışında okulda fazladan kalıp öğretmenlerine anlamadığı konuları soruyor öğretmenlerin numarasını almış yapamadığı soruları telefonda mesajla soruyor öğretmenlere. Şimdi 15 tatildeyiz ama kızım hiç dinlenmiyor. Haftasonu kardeşleri babası falan hep beraber dışarı çıkalım diyoruz gelmiyor bizimle zaman kaybı diyor. Bu sürede kaç test çözülür haberiniz varmı dedi babasına. Gezmekten geçtim yemek yemek uyumak bile ona göre zaman kaybı. Çok endişeliyim çocuğum hasta olacak diye ne yapmalıyım sizce."

   Merhaba sevgili dertli dostum. Tabii üniversite sınavı yaklaşıyor. Ve öğrencilerin olduğu kadar ailelerin de konu hakkındaki gerginliği hat safhaya çıkmaya başlıyor. Bu süreçte genelde anneler çocuklarının olayı ciddiye almamasından, ders çalışmamasından şikayetçi olur. Seninki de tam aksi olmuş. 




  Sorarım sana ey dertli dost, şu anda kaç tane öğrencinin velisi, çocuklarının tam da senin bahsettiğin gibi ders çalışmasını isterdi ve bunun için acaba neler feda ederdi haberin var mı senin? Kimbilir senin şu yazıyı okuduğun anda kaç tane anne, sınava hazırlanmak yerine hunharca gezip dolaşan oğlunu veya kızını telefonla arayıp "Evladım neredesin? Sınava kaç gün kaldı, çabuk eve gel! Biraz ders çalış!" şeklinde monoglar yaşıyor. 

  Monolog diyorum, çünkü bu türlü konuşmalar genellikle annenin kızıp bağırıp, çağırması; çocuğun da anneyi dinleyip sessiz kalmasıyla sonuçlanıyor! Ve hiçbir sonuç getirmiyor. Çocuk bildiğini okuyor. Anne de sinir sahibi olduğuyla kalıyor. Hal böyle olunca bu monoglarda sinir katsayısı biraz daha artarak anne " Gözün kör olmasın senin hemi! Akşam baban gelsin ben sana yapacağımı bilirim! Yok telefon melefon sana! Komşuların çocukları dersten başını kaldırmıyor, sen de boyuna o serseri arkadaşlarınla takıl" cümlelerinden "Hay seni doğuracağıma taş doğuraydım!" cümlesine varan çeşitli serzenişlerde bulunabiliyor. Bunları şu anda yaşamadığın için haline şükret dostum. Çünkü bu cümlelerde örnek gösterilen "komşuların çocukları" tam da senin çocuğun oluyor bu konumda 😊

  Öncelikle şunu ifade edeyim, kızın son derece sorumluluk sahibi bir birey. Hesabını yapmış, kararını vermiş ve hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Ve elbette bu, kolay olmayacak. Tamamen bunun bilincinde olarak çalışmasını sürdürüyor. Dolayısıyla hiç üzülme, kızın seneye bu zamanlarda iyi bir üniversitede, istediği bölümü okumaya başlamış olacak ve sen de onunla gurur duyacaksın. 
  
  Ayrıca, buna da değinmeden edemeyeceğim ki, bu aşamada öğrenciler kararsız ve aklı çok karışık olur. Yeter ki üniversiteyi kazansın, hangi bölüm olursa olsun diyen öğrenci sayısı da az değildir. Senin kızının kendisi için bir gelecek planı yapmış olması, ne istediğini bilmesi de bir avantaj. Kaldı ki yalnızca üniversite planı değil, sonrası için de planlar yapmış. Baksana akademisyen olmaktan, ileride yurt dışında çalışmaktan bahsediyor. Sevgili dertli annemiz, takdir edersiniz ki, tüm bu planların meyveleri ağaçtan toplanmıyor. Kızının bunlara ulaşması için, yorucu bir süreçten geçmesi şart. 

  Seni anlıyorum tabii, bu kadar yoğun çalıştığı için kızınla eskisi kadar çok zaman geçiremiyorsun. Ve bırak zaman geçirmeyi, kızının yemek yemeyi bile zaman kaybı olarak görmesi seni endişelendiriyor. Aslında bu konuda çok haksız değilsin. Kızın hedefine odaklanırken, konuyu biraz abartmış durumda. Fakat bu mesele hakkında birlikte bir orta yol bulabilirsiniz. 

  Hasta olma konusuna gelince, bu konuda endişelenme. İnsan bünyesi dayanıklıdır. Çok çalışmak, bir hastalık sebebi değildir çoğu zaman. Ama kızın bu süreçte mümkün olduğunca dengeli beslenmeye, yeterince uyumaya önem versin. Bünyesi yorgun düşebilir. Bu konuda onu ikna etmek istersen, sınava az bir zaman kala bünyesinin zayıf düşmesini istemeyeceğini hatırlat ona. Evde yemeklerini hazırlarken de doğal, faydalı besinleri tercih et. Meraklanma, bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatacak kızın. 



  Sınavlara hazırlanmak, programlı çalışmayı gerektirir. Bu yapılan programların içerisinde, kişinin dinlenebileceği, kendisine zaman ayırabileceği boşluklar da vardır. Yani bir sınava hazırlanırken uyku haricinde kalan zamanlarda tamamen ders çalışmak, mantıklı bir durum değildir. Ancak senin bunu kızına söylemenin pek fayda edeceğini sanmıyorum. O yüzden bir öğretmeniyle görüşmen yararlı olabilir. 

  Kızının okulunda, onun sevdiği öğretmenlerden biriyle ya da sınıf öğretmeniyle görüşüp, endişelerini anlatabilirsin. Öğretmen, kızınla konuşurken, seninle görüştüğünü dile getirmeden, ona daha farklı bir çalışma programı yapabileceklerini söyleyebilir. Bizzat öğretmenin yapacağı bu çalışma programı, kızına dinlenebileceği zamanları da tanıyan daha hafif bir program olabilir. Kızın, bunları güvendiği bir öğretmeninden duyduğunda, kabul edecektir. Böylelikle hem planlı hem de daha rahat bir sınava hazırlanma süreci geçirecektir. 

   Bu konuda evde de yapacağınız bazı uygulamalar olabilir. Hafta sonları sizinle dışarı çıkmak istemiyorsa, onu zorlamanın alemi yok. Ama en azından yemek saatlerinde birbirinizin yüzünü görüp, sohbet edebilirsiniz. Çünkü yemek saatleri, tüm aile bireylerinin sofrada toplandığı özel zamanlardır. Bu zamanlarda aile bireyleri birbiriyle sohbet eder. Günlerinin nasıl geçtiğini anlatır. Bu sayede yemek, keyifli bir eyleme dönüşür. Bu keyifli saatlerde, sofrada test kitaplarının işi olmamalı bence! Veya kızın, ailenin hep birlikte yemek yiyeceği bir vakitte, yemeğini odasına alıp götürerek, orada tek başına yemek yememeli. Kendisiyle konuşarak, onu en azından bu konuda ikna edebilirsiniz. 

  Bu konuşmayı yaparken, emir verir gibi değil, sohbet eder gibi konuşmaya özen gösterin. Kendisiyle gurur duyduğunuzu, onun istediği üniversite bölümünü kazanacağına inandığınızı ve onu desteklediğinizi söyleyerek konuya başlayabilirsiniz. Fakat bu süreçte onun sağlığı için endişelendiğinizi, zaten sınavı kazanmak için gerekenleri yaptığını ve en azından yemek saatlerini birlikte hoşça sohbet ederek geçirebileceğinizi söyleyin mesela. Eğer bunu güzel bir üslupla dile getirirseniz, kızınızın buna hayır diyeceğini zannetmiyorum. 

   Onsuz yaptığınız hafta sonu gezintilerinden dönerken, dışarıdan kendisine sevdiği yiyecekleri alabilir veya zaman zaman küçük hediyeler getirerek onu ödüllendirebilirsiniz. Bu davranışlar, aranızdaki diyaloğun kopmasına engel olacağı gibi aile bağlarınızın her zaman güçlü kalması için de olumlu bir etken olacaktır. 

   Sevgili dertli dostum, dert anası olarak sana önerilerim şimdilik bu kadar. Unutma, bu yaşadıklarınız bir süreç ve kısa bir zamana kadar tamamlanacak. Bu süreç tamamlandığında kızının istediği üniversiteye ve bölüme yerleşmesini hep birlikte kutlayacak, kızın ileride bir akademisyen olduğunda ailesi olarak onunla hep gurur duyacaksınız. Şimdilik hoşçakalın ve kendinize çok iyi bakın. Okuyucularımız da sana olan önerilerini yorumlardan iletebilirler. Takipte kalmayı unutmayın dostlar. 

  Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Google+Instagram

Benzer İçerikler

49 yorum

  1. Ben şu an şoklardayım .
    Bir an bu ben miyim diye kendime sordum inanki?
    Aynı şeyleri kelime kelime bende yaşıyorum sevgili Dert anası
    Benim kızımda üniversite sınavına girecek ve aynı şeyleri yaşıyoruz. Dil bölümü öğrencisi be onunda iki yıldır kafasına koyduğu bir üniversite planı var. Yani anlayacağın sevgili dertli dostumuzla aynı kaderi paylaşıyoruz onun şu an neler düşündüğünü ve yaşadığını çok iti anlıyorum.
    Onun sayesinde bana da yol göstermiş oldun. Çok teşekkür ederim .
    Bende kızımın hasta olmasından çok korkuyorum. Sürekli ders çalışması test çözmesi Notlar alması elbette güzel ama insan kendine 5dakika ayırmaz mı? Ayırmıyor ne yazık ki yek düşüncesi bir an önce sınava girip istediği üniversiteye gitmek. Başka konuştuğu şey yok.
    Ay biraz bende içimi dökmüş oldum .
    Daha yazacak şey çok ama burada sonlandırıyorum. Yoksa ben susmam😂
    Son olarak tüm öğrencilerimize başarılar dilemek istiyorum
    Sevgiler 🌸🌸🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınava hazırlık süreçlerinde benzer sorunlar oluyor arkadaşım. Bence hiç endişelenme. Hasta olmaz kızın. Dediğim gibi sağlıklı beslensin ve yeterli uykusunu alsın. Bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Bu aşamada birçok öğrenciye tanıklık ettim eş dost çocuklarından tanıdıklardan falan ve hiçbiri hasta olmadı. Çok güzel üniversitelere yerleştiler. Bence gurur duy, sorumluluk sahibi bir kızın var ve umarım istediği bölüme en yüksek puanlarla yerleşsin. :)

      Sil
    2. seyhancımmmm şey ya kem küm şey yaa 7 haziran doğum günüm de :)) senin kız harikkaaaa resim yapıyor :)) amann yüzsüzlük yapıcam resim hediye isterimmmmm :))) galp galp garpuzzz :)

      Sil
  2. Profesyonelce sorun çözülmüş.Harika bir rehberlik süreci olmuş.Tum aday ve ebeveynler bu yazıyı okumalı.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sibel Hanım. Tüm öğrencilerimiz güzel bölümlere yerleşmesi dileği ile.

      Sil
  3. Kıza biri iyi gaz vermiş ama ya sonuç hüsran olursa bir yeri kazanamzsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar çok çalışıyorsa, mutlaka bir yeri kazanır. Tüm öğrencilerin emeklerinin boşa gitmemesini dileyelim. :)

      Sil
    2. Kazanamaz hiç umudum yok :)

      Sil
    3. Yusuf Bey, Dert Anası okuyucularının da sorunların çözümüne yardımcı olmak gibi bir işlevi var. :) Olumlu yorumlar yaparsak, okuyucularımız sorunlarını çözmek için yardım alabilirler. Olumlu düşünelim, olumlu şeyler olsun. :)

      Sil
    4. Evrene gülümseyin Yusuf Bey :)

      Sil
  4. Tavsiyeler için çok teşekkürler. Her konuda olduğu gibi ders çalışma konusunda da bence orta yolu tutturmak gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle Fatih Bey. Ben inanıyorum bu okuyucumuz bu dönemi başarıyla atlatacak ve kızı da güzel bir üniversiteye yerleşecek.

      Sil
  5. Bize diyecek yorum yapacak bir şey kalmamış ki kalırsa da söylerim biliyorsunuz Gülhan hanım :) gerçi bize kızıyorlar ya olsun saygılar elinize çözüşünüze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimsenin size kızdığı yok Engin Bey. :) Sadece ricamız olumlu ve dertli dostlarımızın sorunlarına çözüm bulabileceği yorumlar. Dert Anasıyız ama gözden kaçırdığımız noktalar olabilir. Bu noktaları da sizler tamamlıyorsunuz yorumlarınızla. :) Hem yakında haber aldığımız dertli dostlarımızın postlarını yayınlayacağım burada. O zaman göreceksiniz ki sorunları çözmek için ne kadar olumlu bir rolümüz oluyor. Sadece benim açıklamalarımı değil, yorumları da dikkate alıyor okuyucularımız. Pozitif bakalım, pozitif olsun her şey :)

      Sil
    2. enee o "kızıyorlar" lafı bana mıydı yoksa? :)
      hem niye kızayım efenim sadece bir önceki yorumda sizinle hemfikir olmadığımı beyan etmiştim :))) biraz olumsuz geldi o yorumunuz bende ona istinaden yazdım ki bir tek sizin yorumunuza yanıt vermedim bir kaç arkadaşınkine de yazdım :))

      hiç kafanıza takmayın tepkileri içinizden ne geçiyorsa onu yazın fikrinizi bize ve dertli dostlarımıza iletin :)

      hepimiz aynı pencereden bakmasakta birbirimizin görüşlerine ve düşüncelerine saygımız var, kırdıysam affedin... :)

      Sil
    3. etefurullah ben şaka yapmıştım gülhan hanım az çok beni tanıyor ne demek istediğimi daha iyi anlıyor bizde umarım daha sık yazışarak birbirimiz daha iyi tanıma anlama fırsatı buluruz ben bloumd ada görmek isterim çay kahve ikramımız da mevcut :)

      Sil
  6. şuan benim kardeşim de hemen hemen aynı durum da 😊 oda İngilizce dil bölümü okuyor abisinin kafasını ütüledi kendini kursa yazdırdı 😊😀 şimdi hem kursa hem okula gidiyor ayrıca evde çalıyor koydu kafaya 😊 gerçekten çok güzel anlatmışsın ben bu yaziyi kardeşime okutumam 😊 inşallah tum üniversite ye hazırlanan çocuklara başarılar dilerim Rabbim yollarini açık etsin inşallah emeğine yüreğine sağlık canım benim sevgiler 😊🌸❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de gençler şu sıralar çok gergin ve çok çalışıyorlar.Umarım emekleri karşılık bulsun ve diledikleri üniversiteleri kazansınlar. Onlarla birlikte anne ve babalar da böyle strese giriyorlar. Umarım endişelerinden kurtulur bu okuyucumuz. Beğenmenize çok sevindim.:) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  7. Bu kadar fazla yüklenmesi üniversite de soğumasına neden olmaz umarım. Onun dışında dert anası gerekli yaklaşımları belirtmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zannetmiyorum Erhan Bey, çok kararlı ve azimli bir genç arkadaşımız. Emeklerinin karşılık bulacağına ve aynen böyle devam edeceğine inanıyorum. :)

      Sil
  8. bu yazıyı okuyunca bir an kafamda eski mazim canlandı üniversite sınavına o kadar stres yapmıştım ki bende hastalanmıştım ama buradan tecrübe olarak sesleniyorum ki hiçbir şey insan sağlığından önemli olmuyor sınav bu sene olmazsa seneye yine olur sevgili kardeşimiz canını sıkmasın hiç bir şekilde rahat olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa değil mi hepimiz yaşamıştık bunları zamanında. Evet her şeyin başı sağlık. Ama sağlıklı beslenip, uyku düzenine dikkat ederse, bir sorun olmaz diye umut ediyorum. Tabi her şeyden önemlisi de strese girmemeli. Çünkü zaten yapılması gerekenleri yapıyor. Teşekkürler yorumun için.

      Sil
  9. bu sorunun tam tersini yaşayıp dertlendim 3 yıl önce.Ay çalışmıyor, ay hep telefon da ,ay hep gezme de diye diye tükettim kendimi.Su akıp yolunu buldu, çok iyi bir üniversitede tam istediği bölümde okuyor evlatlarım(şükür). Çocuklar kendi kendilerine bir şekilde hallediyorlar.Ama analar çalışsa da çalışmasa da evhamlarla boğuşup duruyor işte.Önerileriniz çok güzel bu arada.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten başlarken de dedim ya genelde bu sorunun tersi yaşanır.Anneler kıyameti koparır, çocuklar çalışmaz. Ama sonuçta yine de bir şekilde sonuçlanıyor bu süreçler. Sizinkiler atlatmışlar sorunları şükür :) Darısı diğer annelerin başına diyelim. Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  10. Çocuk ne kadar güzel sınava odaklanmış yaşıtları gibi erkek arkadaş peşine düşmemiş bence aile rahat bıraksın ve gurur duysun hedefleri olan sorumluluk sahibi bir evlatları olduğu için üniversitede bol bol gezer harika bir bölümü okuyacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değil mi bir de o yaşlarda erkek arkadaş, kız arkadaş problemleri oluyor gençlerin. Sanki dünyanın sonu gibi davranıyorlar moralleri bozulduğunda. Bu annemiz gerçekten şanslı bu konularda. Umarım kazanır istediği bölümü ve hep birlikte rahat ederler. Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  11. Çok çalışması değil doğru çalışması önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız Barış Bey. Programlı çalıştıktan sonra fazla yorulmaya gerek yok. :)

      Sil
  12. Ne yazık ki eğitim sisteminin yaşamdan ayrıştırdığı çocuklarımıza güzel bir örnek..Umarım çabalarının karşılığını alır ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de umut ederim Yeşim Hanım. Tüm gençlerimizin çabaları karşılık bulsun. :)

      Sil
  13. Türkiye'de üniversite okumak demek hobi demek artık. Yani anlatmak istediğim iş imkanları azalıyor. Gittikçe sistem tıkanıyor ve üniversite okumak boş zaman uğraşısı gibi oldu artık. Bir eğitimci olarak kahrolarak yazıyorum bunları. Ama durum maalesef öyle. Çocuk sorumluluk sahibi, hedefini belirlemiş buraya kadar güzel. Ama fazla abartmamalı. Çünkü ülkemizde okuyan insanlara fazla değer verilmediği kanaatindeyim. Yurt dışı hedefi varmış. Hiç durmasın. İmkanı olursa yurt dışına gitsin. Ben de atanamazsam zaten pılımı pırtımı toplayıp gideceğim buralardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten okuyacağı bölüm, yurt dışında çalışmasına olanak veren bir bölüm. Bence bahsettiğiniz konuları da göz önüne alarak, gençler yırt dışında geçerliliği olan mesleklere adım atsınlar. Bu arada çok karamsar olmayın. Pozitif düşünün atanacağınıza inanıyorum ben. Gitme mevzusuna gelince, bir yolu varsa beni de haberdar edin. :)

      Sil
  14. Bir gencin hayatının sorumluluğunu almak istemesi, çabalaması çok güzel. Ama gerçekçi olmak da gerekli. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda işsizlik oranları reelde %35 ler düzeyinde. İki üniversite, masterlar v.b. dahi "iyi bir iş" için yeterli olmuyor. Linkedin'de iş arayan gençler hep çok vasıflı ve gayretli. Ama yok işte, koşullar belli ülkemizde. Çabalamak, makul bir gayret göstermek çok doğru bir hayat motivasyonu ama sağlık (ruh ve beden sağlığı) her şeyden önemli. Liyakat kalmadığı için çok büyük çaba sarf edip sonunda hak ettiğinden azını bulmak ya da hiç bulamamak da büyük bir olasılık. Gençlerimizin durumuna gerçekten çok üzülüyorum. Okurunuza ve evlat yetiştiren her anne babaya kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı Hanım, umuyorum gençler emeklerinin karşılıklarını alabilir. Bu okuyucumuzun kızı zaten yurt dışı hedefine sahip. Evet işsizlik kötü bir durum. Hele ki bu kadar mücadele verdikten sonra çok ağır bir şey. Dediğiniz gibi iyi bir iş için yüksek lisanslar ve iyi eğitimler yeterli olmuyor...

      Sil
  15. bu kadar güzel ve düzenli çalışmayla mutlaka istediği bölümü kazanacaktır kızımız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceleriniz için teşekkürler Esra Hanım. Umarım kızımız kazanabilir istediği gölümü.

      Sil
  16. Tüm öğrenciler olarak aynı dertten müzdaribiz herhalde. En az 12-16 yıl boyunca da sınavlara girmeye mecburuz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, onun sonrasında da KPSS gibi sınavlar var. Hayat bir sınav değil mi zaten :)

      Sil
  17. Çok güzel bir rehberlik yazısı olmuş. Tüm öğrenciler ve ailesi bu güzel yazıyı okumalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorumunuz ve güzel düşünceleriniz için. :)

      Sil
  18. ah ah yaaa sınava gircek arkadaşlara okutuyum bunu. of büyük dertlerinden bizim ülkenin yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Deep'çim. Sınavlar ömrünü yiyor gençliğin :)

      Sil
  19. eğitim sisteminin zoraki sınavları sebep oluyo tüm bunlara..aile doğal olarak çocuğunun geleceği için endişeleniyo, çocuk da "ya okulu geçemezsem?" korrkusuna kapılıyo,o yüzden gözü ders çalışmaktan başka bişey görmüyo maalsef..🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Ertuğrul Bey, çocuklarda bu aşamada ailemin emekleri boşa gidecek kaygısı da görülüyor. Büyük bir çoğunluğunda oluyor bu. Hepsi emeklerinin karşılığını alsın dileyelim.

      Sil
  20. Cocuklarin üzerinde inanilmaz bir baski oluyor isleri kolay degil. Okul sistemi gereksiz konularla zorluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de bazen çok gereksiz konularla zihinlerini dolduruyor öğrenciler. Çünkü sınavlar bunu istiyor. Dediğiniz gibi o baskı, ömürlerinin en güzel yıllarını perişan edebiliyor.

      Sil
  21. Tabii ki azim çok güzel bir şey, bu motivasyonu herkes sağlayamıyor. Çok ileri giderse takıntılara dönüşebilir. Bu nokta da kapılmamak için zaten ebeveynlere çok güzel öneri sunmuşsunuz dert anası elinize sağlıkk...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii olayın bir de bu kısmı var. Takıntıya dönüşebilir olay. Sınavı kazansa bu kez üniversitedeki not ortalamasına yoğunlaşır. Mezun olur, işinde takıntılı olur. Dikkatli olunması gerekiyor. Teşekkürler bu değişik bakış açısı için.

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe