İnternet Bağımlısı Eşler ve Çocuklar

Aralık 14, 2018


"Benim bir sorum olacak. Oğlum 12 yaşında internet ve oyun bağımlısı. Her gün okuldan öğretmenleri şikayet ediyor. Dersine çalışmıyor hep elinde telefon. Sosyal medya hesapları var oralarda oyun oynama grupları kurmuşlar arkadaşlarıyla. Ama babasından görüyor bunları hep. Eşimde oyun bağımlısı. Evin salonuna kurdular playsationu baba oğul devamlı oynuyor akşamları. Oğlum kalk dersini yap diyorum ama söz geçiremiyorum ikisinede. Eşimde sosyal medya hesaplarına çok bağımlı. Oradan attığı mesajları görseniz sanki çok mutluyuz evde canım eşim yemek hazırlamış deyip yemeğin fotosunu koyuyor ama gerçekte bu yemek olmamış tuzu eksik vs diyor bana gören duyan aman ne iyi eş evlerinde huzur var der gerçeği öyle değil. geçen yaz tatile gittik baba oğul telefondan başını kaldırmadı durmadan foto atıyorlar şunu yaptık böyle eğlendik diye ama eğlendiğimiz falan yok ha. Tatildeyken bile yeni oyun yüklediler onu oynadılar tabletten denize bile girmediler doğru dürüst. Eşim değişmez artık sanmam ama ben oğlum için korkuyorum. Bana bir öneride bulunsanız ne yapayım acaba ben."

  Merhaba sevgili dertli dostum. Bugün sayende çağımızın annelerini genel olarak sıkıntıya sokan bir konu üzerinde duracağız anlaşılan. İnternet, oyun ve sosyal medya bağımlılığı günümüzde birçok insanı etkiliyor maalesef. Ve bundan en olumsuz biçimde etkilenenler de çocuklar oluyor. 





  Senin durumun için hemen şunu ifade edeyim ki, oğlunun yaşı henüz çok küçük. 12 yaşında olmasına rağmen elinde internete gireceği bir telefonunun olması, sosyal medya hesaplarına sahip olması sanki bana biraz da sizin hatanızmış gibi geldi. Yani o yaşta bir çocuğun eline akıllı telefon vermek, bence mantıklı değil. Şimdi " Ya acilen bizi araması gerekse, telefonu olmadığında nereden, nasıl arar?" şeklinde bir savunmaya geçeceğini biliyorum. Sizi acilen arayabileceği bir telefona ihtiyacı varsa, bu durumda eski tip tuşlu telefonlar ne güne duruyor? Madem maksat yalnızca acil durumlarda haberleşmek, her ne kadar modası geçmiş olsa da, kadim dostlarımız tuşlu telefonlar halen var. Ve sapasağlam çalışmaya devam ediyor. Az mı mesajlaştık, konuştuk onlarla zamanında yahu?😊 Hatırlasana onlar yeni çıktığında günümüzün en iyi telefonları kadar havalıydı nazarımızda. Tabii şimdi bu havalarını kaybettiler ama olsun. Yine de iş görürler.

  Bu kez de şunu savunabilirsin, "Efendim okulda herkeste son model telefonlar var, oğlum istemez bu tuşlu telefonu kullanmayı. Hem çocuklar arasında eksik hisseder..." diye uzayıp giden düşünceler ortaya atman yüksek ihtimal... Sen ona başka bir seçenek sunmazsan, mecburen senin verdiğin telefonu kullanır. Kullanmak istemiyorsa, kendisi bilir. Arkadaşlarına gelince, bence arkadaşlarının aileleri de aynı uygulamaya başvursa hiç fena olmaz. Hani okulda tanıdığın veliler varsa, eminim onlar da aynı şeyden şikayetçidir. Baksana, "Oyun grubu kurmuşlar oynuyorlar" diyorsun. Bence o anneler de buna hayır demez. Hatta diğer annelerle görüştükten sonra bence hep birlikte bu konuyu sınıf öğretmenine aktarın. Öğretmen okula  akıllı telefonları getirmeyi yasaklarsa ve sizler de anneler olarak her gün onları kontrol ederek okula yollarsanız, bu durum çözülür diye düşünüyorum.

  Sevgili dertli dostum, bence asıl sorun oğlunda değil de eşinde. Ve çocuk babasından gördüklerini uyguluyor aslında. Eşin işten eve gelip de playstation'ı açıp, oğlunu da yanına alıp her akşam onunla beraber oyun oynarsa, çocuğun bu durumu normal görmesi kadar doğal bir şey yok. Yani orada eşin oğlunla oyun oynarken, sen istediğin kadar "oğlum dersini çalış, ödevini yap" de, çocuğun seni dinlemesi mümkün değil. Çünkü babası ona daha eğlenceli bir seçenek sunuyor. Öncelikle bu konuyu eşinle konuşman gerektiğini düşünüyorum. Ailede anne ve baba arasında söz birliği olmazsa, çocuk ebeveynlerden kendi işine gelenleri söyleyen tarafa yakın olur. Bu yüzden sana tavsiyem önce eşinle olan sorununu çöz. Onunla bu işin ciddiyetini konuş, oğlunun öğretmenlerinin şikayetlerini anlat. Ve oğluna karşı ortak bir tavır sergilemeniz gerektiğini ifade et. 




  Sosyal medya bağımlılığına gelince, günümüzün en çok üzerinde durulan konularından biri bu. Gerçek yaşamlarında mutsuz olan insanlar, sosyal medyada kendilerine olmak istedikleri gibi göründükleri sahte bir dünya yarattı. Sosyal medyaya bakarsan her an, herkes bir yerlerde kahve keyfi yapıyor, çok güzel yerlerde sonsuz bir mutluluk içerisinde yaşamları var. Eşler birbirinin aşk böcüğü, sevgi pıtırcığı. Çocukların hepsi mükemmel derecede başarılı, örnek çocuklar. Ama gerçekler öyle değil. Senin de ifade ettiğin gibi eşin, tuzsuz bulduğu bir yemeğin yemeğin fotoğrafını sosyal medyaya koyup, eşimin eline sağlık deyip, sonra da o yemeği beğenmediğini sana söyleyebiliyor. Veya hiç keyif almadığınız bir tatil, başkalarının gözüne mükemmelmiş gibi gösterilebiliyor. Ayrıca tatilde elinden telefon, tablet düşmeyecekse insanın, tatile gitmenin mantığı nedir ki? Bu emin ol birçok kimsenin yaşamında böyle. Ve bu konuda kesinlikle yalnız değilsin. 

  Sosyal medyada yaratılan sahte dünya, çocukları ve gençleri de etkiledi tabii. Öyle ki, çocuklar ve gençler ellerinde telefon, günün önemli bir bölümünü selfie çekmekle geçirip, sonra o fotoğrafları hesaplara atıp, kaç beğeni ve yorum geldiğini takip etmekle zaman geçiriyorlar. Hatta selfie çekilirken takındıkları, dudak büzmek, zafer işareti yapmak gibi pozları gerçekten güzel zannediyorlar. Aynen aşağıdaki pozda olduğu gibi... 




  Tabii bu konuda da yine ailelerini, abilerini ablalarını örnek alıyorlar. Yani sözün özü, her şey aile ile başlıyor. Bu durumda senin yapabileceğin en önemli şey, eşinle konuşup, çocuğunuzun iyiliği için hep birlikte bir aile terapistinden yardım almak olmalı. Günümüzde internet, oyun ve sosyal medya bağımlılığı birçok aileyi olumsuz etkiliyor ve hukukta artık bu, bir boşanma sebebi olarak kabul edilmeye başlandı. Buradan yola çıkılarak, ailelerin bu tip sorunlarını gidermek adına sosyal medya ve internet bağımlılığı terapileri veriliyor. 

  Eşini bu terapilere katılmaya ikna etmek, tamamen senin elinde. Belki kendisi terapiye katılmak istemeyebilir ama oğlunuzun durumunun ciddiyetini ve her geçen gün gerçek dünyadan nasıl koptuğunu ona anlatmalısın. Kendisi için değilse bile oğlunuz için terapiye gitmeye ikna olacaktır diye düşünüyorum. Üstelik bu terapilere başladıktan sonra, terapistin telkinleri sayesinde bugüne kadar nasıl hatalı davrandığını kendi gözleriyle görebilir. 

  Bu arada eşin işteyken, oğlunla sen ilgilendiğine göre, onun internete girmesini engelleyebilirsin diye düşünüyorum. Zaten bundan böyle okula akıllı telefonla göndermezsen, sorunun büyük bir kısmı çözülür. Okuldan geldiğinde ise, ödevlerini yapmadan internetin başına geçmesine engel olmalısın. onunla bir anlaşma yapın. Ve, ödevlerini yaparsa günün belli saatlerinde internete girip, oyun oynayabileceği konusunda anlaşın. Hatta madem babasıyla oyun oynamayı seviyor, akşamları bir saatliğine birlikte oyun oynasınlar. Ama o zamana kadar, mutlaka ödevlerini bitirmiş olması şartı ile. Tabii bu konuda babasıyla da söz birliği etmiş olun. Sözlerimi tamamlarken keyfin yerine gelsin diye sana Vasfiye Teyze'den bir caps bırakıyorum buraya 😉 Gerçekten de ne radyasyon aldık öyle, ne çektik biz 😊




    Sevgili dertli dostum, benim sana tavsiyelerim bu yönde. Bunları bir uygula bakalım. Mutlaka işe yarayacak ve bir şeyler değişecektir. Gelişmelerden bizi de haberdar etmeyi unutma. Ayrıca okuyucularımız da sana yorumlardan tavsiyelerde bulunabilirler. Kendinize iyi bakın, takipte kalmayı unutmayın. 

 Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Google+Instagram

Benzer İçerikler

31 yorum

  1. Gerçekten çok güzel bir konuya değinmişiniz ve tavsiyeleriniz çok yerinde Gülhan Hanım çok teşekkürler. Benim blogumda da bu konu ile alakalı faydalı olabileceğini düşündüğüm bir yazım var. Sakıncası yoksa yazının linkini sizlerle paylaşmak istiyorum. https://fatihpinarca.blogspot.com/2018/10/cocuklarmza-akll-telefon-verirken.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki çok iyi yaptınız. Paylaşın. Yazımızı okuyan ve beğenen okuyucularımız sizi de ziyaret edip, konu hakkındaki paylaşımınızı okuyabilir. Hatta aklımda olsun, bundan sonra bu tür sorular geldiğinde yazının içinde sizin bloğunuzu da tavsiye edelim okuyucularımıza. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  2. Merhaba, bu konu gerçekten önemli bir konu ve biraz da alanıma giriyor sosyal medya okur yazarlığı çok önemli ama bağımlılık konusunda yorumlarınız da oldukça güzel olmakla birlikte bir kaç şey eklemek istiyorum. Teknoloji dünyasindan çocukları uzak tutmak neredeyse imkansız en doğru seçenek kota koymaktır. Yani oyun için ayırdığı bir zamanı olmalı burda aile dediğiniz gibi çok önemli, aileden sonra en önemli etken bilisim teknolojileri öğretmenleri teknolojyi etkili ve doğru kullanmak için rehber olmalı. Eğitim ailede başlar yasaklamadan doğru kullanıma yönlendirilmeli çocuklar. Son olarak Dünya çapında oyun oynayarak büyük başarılar alan kişiler var oyun yazan veya ücretli oyuncular var. Günümüz teknolojisi çok farklı dallarda meslekler türetiyor bu konuda yeteneği olan çocuklarında eğitimle yönlendirilmesi gerekir. Güzel bir yazı buna benzer yazilara ileriki zamanlarda bende blogumda yer vereceğim. Emeğinize sağlık 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmiş olmanıza çok sevindim. Dediğiniz gibi çocukları uzak tutmak mümkün değil. Zaten tamamen uzaklaştırmanın gereği de yok. Çağımız teknoloji çağı. Kontrollü ve doğru biçimde kullanmaya teşvik en doğrusu. Teşekkürler yaptığınız eklemeler ve güzel yorumunuz için.

      Sil
  3. Hepimizin en büyük sorunlarından biri de bu değil mi zaten ?
    Biz veriyoruz çocuklarımızın eline akıllı telefonları tabletleri PC leri vs
    Ve bizde elimizden düşürmediğimiz icin ne olacak çocuk da bizleri örnek alıyor.
    Çağımızın hem en güzel hem de en zararlı buluşlarından biri bunlar .
    Annemize gerekli herseyi sen çok güzel anlatmışsın Gülhan’cım bize de umarım düzelir diye dua etmek düşüyor.
    Ama ilk önce babadan başlamak lazım ki çocuk da onu örnek alsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım düzelir diye düşünüyorum ben de. Ama tabii önce babanın değişmesi gerek. Çocuk tamamen babayı örnek almış çünkü. Zor bir durum. Teknolojiyi doğru kullanmayı öğrenmeli herkes. Bu sayede çocuklar da doğru yönlendirilmiş olur.

      Sil
  4. Benzer konular üzerinde paylaşımlarımız olmuş bugün sizin de söylediğiniz gibi. Çocuklarımıza yazık etmeyelim lütfen, bu sanal hayat mahvedecek gercek hayatlarını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bezer konular üzerinde paylaşım yaptık ama siz daha geniş ele almışsınız konuyu. Bizimki gelen sorudan ötürü yalnızca internet ve sosyal medya olmuş. :) Sanal bir gerçeklik oluştu. Orada herkes çok iyi, çok güzel, çok başarılı, gerçek yaşam ise hiç öyle değil. Umarım aileler çocuklarını doğru yönlendirmeyi ve teknolojiyi doğru kullanmayı öğretebilir diye düşünüyorum. Teşekkürler güzel yorumunuz için.

      Sil
  5. çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Benimde biri ergen olmak üzere iki oğlum var biz bu sorunu şu şekilde çözdük. Hafta içi oyun v.s. yasak telefonlar akşam oturma odasında duruyor. Cuma ve cumartesi serbest (ikisininde kursları var cumartesi günü kurs bitiminde oynuyorlar ) pazar günü ödev yapma zamanı. Şimdilik bu şekilde idare ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir anlaşma yaparak çözmüşsünüz konuyu. Size itiraz da etmemişler ve alışmışlar bu sisteme. Belki bu yönteminiz, soru sahibi anneye de fikir verebilir. Teşekkürler bu güzel fikrinizi bizlerle paylaştığınız için. :)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Çok üzücü bir durum. Umarım çözersiniz sorunu.

      Sil
  7. çok önemli konuya değinmişsiniz gerçekten çağın en önemli hastalığı olarak görüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, hastalık ama aynı zamanda doğru kullanıldığında insanlara fayda sağlıyor. Dengeyi bulmak lazım ve en önemlisi çocukları doğru yönlendirmek lazım. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  8. 12 yaş bence çok iyi valla şimdi 1.5-2 yaşında çocuğun eline telefonu tutuşturup al şunu izle diyen annelerin hiç mi suçu yok valla anneler de babalar da suçlu çocuğa bir şey diyemezsin sen alıştırdın hadi diyelim eline telefon vermedin senin elinden düşmüyor çocuğunla konuşacaksın oyun oynayacaksın ders yapacaksın ki oda oralara yönelsin sen oyna ben telefona bakarım olmuyor.Allah yardımcımız olsun ne diyim bu konu çok önemli çok elinize sağilık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bebeklerin ellerine veriyorlar telefonları sadece sussun oyalansın diye. Ne kadar sakıncalı halbuki. Elbette o anneler de hatalı. Eskiden çocuklarla zaman geçirilir, konuşulur, oyun oynanır hikaye, masal okunurdu. Maalesef bunların hiçbiri yapılmıyor şimdi. Ve çocuklar büyük bir yalnızlık duygusu ile kendilerine sosyal medyada veya sanal oyunlarda sahte bir dünya inşa ediyorlar Bunun sorumlusu elbette aileler. Teşekkürler yorumladığınız için.

      Sil
  9. Ben 12 yaşındayken bırakın telefonu güvercinle haberleşiyordum herkesle :) Şaka bir tarafa ben de çok oynardım playstation. Üniversite yıllarında arkadaşlarımla turnuvalar düzenlerdik. Ama üniversite bitince oynamaz oldum. Sanırım ortam çok etkili oluyor. Şimdi oynayasım gelmiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İbrahim Bey, zaten eskiden yalnızca yazıda bahsettiğim tuşlu telefonlar vardı. Onlar da internete falan girmiyordu. Hatta internet de bu kadar yaygın değildi. Ama snake diye bir oyun vardı o telefonda. Az oynamadım yani :) Evet ortam etkili oluyor ve bir de insan iş güç derken o zamanlardaki ilgiyi heyecanı bulamıyor. Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  10. Bağımlılık ile bağlılık birbirinden farklı şeylerdir.
    Bağlılıkta içten veya dıştan etmenler vardır.
    Bağımlılıkda ise kişi ipotek altındadır.
    Bence çocuklardaki en büyük sorun biz ailellerin kotrolsüzlüğü diye düşünüyorum.
    Süreç içinde bağımlı hale geliyorlar....maalesf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sibel hanım. Doğru bir noktaya değinmişsiniz. Ben de yazıda söyledim zaten. Her şey ailenin elinde aslında. Çocuklar doğru yönlendirilirse, teknoloji güzel bir araç. Umarım bu ailemiz ve diğer aynı sorunu yaşayan herkes, çözümü bulabilir.

      Sil
  11. ah evet yaa, evdeki anne baba çocuk iletişimini arttırmaları lazım. ailece kararlar versinler. bi de model olsunlar tabii çocuğa :) iş büyüklerde, çocuklar napsııın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk naapsın ne görürse onu uyguluyor tabii. Evde kitap okunsaydı o da okurdu. Ailece sohbet edilseydi akşamları o da katılırdı. Playstatiton oynanınca o da oynuyor tabii garibim yazık ona :)

      Sil
  12. Düşünün bizler bile teknolojiden mahrum kalmıyor iken çocukların bu denli bir teknoloji yarışına girmesi toplumumuz da kanıksanan bir durum haline geldi. Her şeyin bir zamanı olduğu gibi bir sınırı da olmalıdır. Burada en büyük sorumluluk aileye düşüyor bence çünkü çocuklar bizler kadar tecrübeli olamıyorlar malasef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki burada önemli olan ailenin davranışları ve çocuklara örnek teşkil etmek. Teşekkürler yorumladığınız için. :)

      Sil
  13. Cocuklari kontrol etmek daha kolay ama esler bagimli oldu mu zor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette çocuklar bu durumda aileden ne görüyorsa onu uyguluyor. Onlara kızmak yersiz. Önce aile kendisini değiştirmeli. Yorumunuz için teşekkür derim. :)

      Sil
  14. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz, günümüzde sosyal medya dahil olmak üzere bir çok toplum grupları ve kişiler internetin ve sanal ortamdaki bir çok aracın bağımlısı olmuş durumda. Ne yazık ki çocuklarda da aynı durum göz ardı edilemeyecek kadar var. Ebeveynlerin bu durumun önüne geçmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  15. Bizim çocuklarda var ne yazık ki tablet ama ben şu şekilde bir ayar verdim belli saatleri var ödül ve ceza durumunda kullanıyorum tableti. en fazla bir saat ödül kazandığı zaman oynayabilir.

    YanıtlaSil
  16. Bu makalede benden bahsediliyor haaha , sonumuz kötü birde bloggerciliğe başladık hayırlısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gerçekten hayırlısı olsun. Sen en azından faydalı bir şey yapıyorsun darısı diğer teknoloji çağı çocuklarının başına diyelim. :)

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe