Sapyoseksüel Mi? O da Ne?

Ekim 06, 2018

 "Selam Dert Anası. Ben bilgiye değer veren, okumayı seven, öğrenmeye açık, öğrendiği şeyleri çevresiyle paylaşmaktan hoşlanan biriyim. Evet doktora seviyesinde bir eğitimim yok belki ama kendimi geliştirmeyi seviyorum. 32 yaşındayım, bekarım. Ara ara evlenmeye niyetim oluyor ama çevremdeki kızları görünce ardıma bakmadan kaçıyorum. Mesela en son görüştüğüm kız arkadaşım, klasik müzik bestecisi Chopin'i bir rock grubu zannetti. Ondan önceki de İnci Küpeli Kızın reklam karakteri olduğunu düşünüyordu. Ben okuduğum kitapları, izlediğim filmleri kız arkadaşımla tartışmak isterken, hal böyle olunca dünyadan el etek çekip, Tibet'e yerleşip dalailama olmak istiyorum. Acaba sizce ben ne yapmalıyım? Bir de benim gibi sapyoseksüel bakış açısına sahip olmak kötü bir şey mi?"

   Merhaba sevgili dertli dost. Anlaşılan sen bayağı bir sapyoseksüelsin. Ve kesinlikle sapyoseksüel olmak kötü bir şey değil. Ancak aman diyeyim sen sen ol, sonunda seksüel ifadesinin geçtiği hiçbir sözcüğü öyle ulu orta yerde dillendirme.😁 Mazallah, yanlış anlaşılır, sen şimdi bana ne demek istedin? diye yoktan yere dayak yiyebilirsin. Veya ne yani şimdi sen gay mısın? türündeki sorulara maruz kalabilirsin. Bizden söylemesi. 

 Soruna cevap vereceğim ama yanlış anlaşılmamak adına, önce şu sapyoseksüelin ne demek olduğunu, bilmeyenler için bir açıklayalım. Çünkü takdir edersin ki, gerçekten de çok bilinmeyen bir kavram. Öncelikle belirtelim ki, bu durum bir cinsel eğilim veya tercih falan değil. Sapyoseksüel olmak demek, bir sevgili veya eş seçiminde onun fiziksel özelliklerinden çok beyin gücüyle, zekasıyla, entelektüel birikimiyle ilgilenmek demektir. Yani sapyoseksüel olan bir kimse, karşısındaki kişinin düşünce gücüne, bilgi birikimine aşık olur demek, yanlış olmaz sanırım.



 Bu açıklamayı yaptıktan sonra gelelim senin soruna. Dert Anası sana der ki: ilişkilerde elbette düşünsel, kültürel paylaşım da önemli ve gereklidir. Madem karşına çıkan kızlar, senin bu anlayışına cevap veremiyor, o zaman hiç vakit kaybetmeden onlarla olan yollarını ayır. Emin ol, sen o kızlarla nasıl mutlu değilsen, onlar da seninle mutlu olamazlar. Çünkü dünyaya bakış açılarınız farklı.

  Ayrıca sana tavsiyem, sakın ola karşındaki insanları değiştirmeye ya da küçümsemeye çalışma. Çünkü herkesin ilgi alanları, yaşama bakışı ve algılama şekli farklıdır. Ve unutma ki, herkesten öğrenebileceğin bir şeyler mutlaka vardır. Senin bilgisiz olarak gördüğün birisi, belki  bir gün sana hayat kurtaracak bir bilgi aktarabilir. O yüzden hiç kimseyi senin bilgilerine sahip değil diye yargılama. Ama ruh eşini aramaktan da sakın vazgeçme. Eminim şu anda bir yerlerde, aynı senin gibi, karşısına çıkan damat adaylarının ne kadar da sıkıcı olduğunu düşünüyordur. Hoşçakal sapyoselsüel dertli dostum. Sevgiyle kal. 

 Sevgili Dert Anası ziyaretçileri, ilginç bir konuydu değil mi? Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz.? Paylaşmak istediğiniz fikirleri veya çeşitli konular hakkındaki sorularınızı yorumlardan alabiliriz. ?

Benzer İçerikler

12 yorum

  1. hımmm zor konu eveet, kültürel uyum lazım mı değil mi, uyum varsa daha kolay gibi ama bir şart değil herhalde. aynı konulara ilgi duymak sıkıcı bile olabilir belki. bizim ülkede insanlar arası bır ayrım, bir kast sistemi var. yurtdışında böyle bir durum yok. okul, eğitime filan bakmaz insanlar. hatta işe başvurusunda okul belirtmek ırkçılığa ayrımcılığa giriyor yani çok ayıp :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuya farklı bir açıdan yaklaştınız. Evet, belki aynı konulara ilgi duymak da bazen sıkıcı olabilir. Hiç böyle düşünmemiştim. Teşekkürler. :)

      Sil
  2. Arkadaşımızın işi biraz zor gibi görünüyor bana .
    Bizim olağan alışılagelmiş toplumumuzdan farklı bir yapıya sahip kendisi.
    Umarım umduğu gibi birisiyle en kısa zamanda karşılaşır 👍🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım öyle olur. Bu da en ilginç postlarımızdan biriydi :)

      Sil
  3. Bu konu çok güncel ve Türk erkeklerinin bu konuda alması gereken çok mesaj var. Öncelikle kadınlara sadece fiziksel kriterlerle yaklaşıyorlar. Ülkemizde entelektüel kadın çirkindir gibi sakat bir anlayış var. Görüntüsünü beğendikleri kadınlarda bir de entelektüel altyapı aramaya başlıyorlar. Entelektüel kadınlara da fiziksel kusurlar buluyorlar. Üstelik de kendi altyapılarına, kalifikasyonlarına, mesleki başarı durumlarına ve kendi tiplerine bakmadan:) Bu konuda Yılmaz Erdoğan'ın Türk erkeklerine çok hoş bir sözü var; diyor ki: " Kadın güzel olacak, peki, kültürlü olacak, peki, çevresinde beğenilen bir kadın olacak, iyi giyinecek, peki, çalışan kariyerli kadın olacak, peki, hamarat ve becerikli de olacak, peki, güzel kardeşim sen erkek olarak aynada hiç kendine baktın mı? Hem entelektüel hem güzel kadın SENİ şu halinle niye seçsin?" :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla doğru söylemiş Yılmaz Erdoğan. Bu konu açtığımız postlar arasında en çok tıklanan konu oldu bu arada. Sırf sonunda seksüel ifadesi geçiyor diye o derece merak edildi yani :):) Teşekkür ederim konuya bu farklı yaklaşımınız için.:)

      Sil
  4. birebir denk olmak mümkün olmuyor zaten. Evlilik mi... biraz sen değişiyorsun biraz o sürüp gidiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de insanın kendisine her yönden benzeyen birisini bulması zor. Bu yüzden dediğiniz gibi yapmak en doğrusu galiba. Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  5. Sapyoseksüel kelimesini ilk defa duydum. "Sap"ı görünce cinsel sapıklıkla ilgili bir yazı olabileceğini düşündüm. Yazıdan sonra "aydınlama çağı" geçirmiş gibi oldum. :)

    Evlilik bağı oluşturmak için ne kendimizi karşı cinse ne de onu kendimize benzemeye zorlamaya, kendimize uyarlamaya veya eşitlemeye vs. hakkımız var. Yoksa nergis gibi geç aynaya kendine aşık ol, Laura Mesi gibi kendinle evlen. :) Arkadaş evlenecekse "fedâkarlık" kelimesini literatürüne sokması gerekir...

    Yayın için ve "sapyoseksüel" terimin anlamını öğrenmemde yardımcı olmanız sebebiyle teşekkürlerimi sunarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yanıtladığımız en ilginç sorulardan biriydi. Evet birçok kimse bu kavramın anlamını bilmiyor. Çok bilindik, duyulmuş bir kavram değil çünkü. Ben de yorumladığınız için size teşekkür ederim.

      Sil
  6. Bir sürü sey yazdim mesajim silindi 😂. Bu konuya yillar icinde cok degindim her seferinde de saldiriya ugradim. Herkesi takip etmem diyen kesif etkinligine katilmamali. Katilip geri takip etmiyorsa hatali bir sey yapmis olur, ahlakli bir tavir olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok haklısınız. Bu konuda benim tavrım çok net. Takip edenleri takibe alıyorum ve karşılıklı olarak yardımlaşmaya tabii ki varım. Ama derdi takipçi kasmak olan bir zahmet Instagram'a gitsin. Yapacak bir şey yok. :)

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe