Bana Kendi Özgür İradenle "Evet" De!

Ekim 13, 2018


 "Merhaba dertanası. Bi kızın sevdiği biri olmasina rağmen aile baskisi ile görücü usulu mantik evliliğine zorlanmak hakkında bir tavsiyeniz varmı?"

  Merhaba sevgili dertli dostumuz. Anlaşılan bugün oldukça ciddi bir meseleye değiniyoruz. Çünkü bahsettiğin konu, toplumda birçok kişiyi yakından ilgilendiriyor. 
 Bugüne kadar mutlaka gittiğin eş dost, akraba nikahları olmuştur. O nikahlarda nikah memurunun özellikle kullandığı bir ifade vardır. Dikkat ettin mi hiç?
 "Kendi özgür iradenle" evlenmeyi kabul ediyor musun?
  Aslında bu cümle tamamen konuyu özetler nitelikte. Bu cümleden yola çıkarak diyebiliriz ki, evlilik kişinin kendi özgür iradesiyle gerçekleşen bir olgudur. Bunun aksi bir durumda gerçekleşen bir evlilik, insanı mutsuzluktan öteye götüremez. Dolayısıyla sırf aile istiyor diye, zorla evlilik olmaz.




 Olayı önce aileler cephesinden değerlendirelim istersen. Bir aile elbette evladının mutlu olmasını ister. Bu mutluluk isteğinin içinde evliliğin de önemli bir yeri vardır. Eskilerin deyişiyle "helal süt emmiş" kötü alışkanlıkları olmayan, iyi bir mesleği olan, hali vakti yerinde bir eş, her zaman için idealdir. Ancak arada aşk olmayınca, genç kızlar haklı olarak bu evliliğin ideal olan bir tarafını göremezler. Çünkü mantık evliliği denilen şey, biraz daha ileri yaşlarda ve yine kişinin kendi özgür iradesiyle karar verildiği zaman mutluluk getirebilir.

 Ailelerin tecrübesi büyüktür tabii. Ne de olsa evlatlarından daha fazla zaman geçirdiler bu dünyada. Kimbilir ne badireler atlattılar, kimler kalplerini kırdı. Bu sebeple artık herkesi gözünden tanıyacak durumdalar. Belki de bu yüzden kızlarının kendileriyle tanıştırdığı damat adayının yüzüne bakar bakmaz verdiler notunu. Ve dediler ki: "Kızım, bu adamdan sana hayır gelmez. Aklını başına devşir de vazgeç bu sevdadan. Hem bak, falanca hanımların oğluna, eli yüzü düzgün, oturmayı kalkmayı bilen, saygılı. Hem iyi de işi var. Gül gibi geçinir gidersiniz." 
  
  Buraya kadar hiçbir olumsuzluk yok aslında. Ailenin görevi, böyle bir durumda evladını uyarmaktır. Ancak unutulan bir nokta var. Belki gerçekten de bu damat hayırsız çıkacak. Ya da tam tersi... Ama bıraksalar da bunu yaşayarak öğrense kızları. 

 Ana baba yüreği tabii, dayanmaz evladın acı çekmesine. Fakat bir de gerçek var ki, ancak çekilen dertler, yaşanmışlıklar insanı olgunlaştırır. Bu nedenle aileler, her ne kadar, kızlarının sevdiği adamın hayırsız olduğunu düşünse de onların "kendi özgür iradeleriyle" evlenmelerine izin vermeli. Bir yandan da uzaktan gözleri üzerinde olmalı kızlarının. Hani olur da hislerinde yanılmaz aile, bir şeyler ters giderse, kol kanat germek için... Hem bazen bu meselelerdeki yanılma payını da hesaba katmalılar. Ya bir bakışta notunu verdikleri adam, göründüğü gibi değilse! Nostradamus'un bile tüm kehanetleri doğru çıkmıyor sonuçta...
  Kızların cephesine gelince, hemen öyle ağlamak, bunalımlara girmek, sosyal medya hesaplarından dertli paylaşımlarda bulunmak yok! Durun bakalım! Unutmayın hiç kimse sizi kolunuzdan tutup, sürükleyerek nikah masasına oturtacak değil. 




 Bu konu hakkında ailenizle uygun bir üslupla konuşun önce. Ve kesinlikle sevmediğiniz bir kimseyle evlenmeyeceğinizi belirtin. Olmuyor mu? O zaman görücü usulüyle evlendirilmek istenilen damat adayıyla konuşun. Emin olun o da çok sıcak bakmıyordur bu işe. Tanımadığın biriyle evlenmek kolay değil çünkü. Hem ne malum? Belki onun da bir sevdiği vardır. Bir konuşun bakalım. Konuşa konuşa çözülmeyen mesele yoktur. 

  Konuşarak çözülmüyor mu? Gerçekten büyük bir baskı mı var üzerinizde? Aileniz sizi evlenmek istemediğiniz biriyle evlenmeye gerçekten zorluyor mu? O zaman bu konuda hukuki yardım almaktan korkmayın. Başlarken de belirttiğim gibi, nikah memuru dahi nikahta çiftlere "kendi özgür iradenle evlenmeyi kabul ediyor musun" diye sorarken, elbette yasalar da hiç kimsenin zorla evlendirilmesinden yana değil. Bu konuda neler yapılabileceği hakkında bir avukata danışabilir, gerekiyorsa polisten bile yardım isteyebilirsiniz. Umut ederiz ki olaylar bu boyuta gelmesin. Ama geldiyse de zorla, sevmediğiniz biriyle evlenip, bir ömür mutsuz olmak zorunda değilsiniz. 

 Evlilik için üzerinizde bir baskı varsa ve ciddi ciddi evlenmeye zorlanıyorsanız, bu bahsettiğim seçenekleri kullanmaktan ve kanuni haklarınızı aramaktan kesinlikle korkmayın! Kendi kaderinizi seçip, yaşamakta ısrarcı olun. Siz bu kadar ısrarcı olunca, hiç kimse bir daha istemediğiniz bir evlilik için üzerinize gelmeyecektir. Göreceksiniz...
  
Dert Anası'nın konu hakkındaki görüşleri böyle. Eğer sizler de konuya kendinizden bazı şeyler eklemek isterseniz, yorumlara buyurun. Bizlere her konudaki soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz. Bizi sosyal medyadan da takip etmeyi ihmal etmeyin. 


 Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Google+Instagram

Benzer İçerikler

2 yorum

  1. ah büyükleri anne babaları eğitmek lazııım öncee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba haklısın. Acil anne baba eğitimi programları açılmalı :)

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe