Kereviz Mücveri
Şubat 14, 2020
Kereviz Mücveri Tarifi
Herkese merhabalar. Burada çok aktif olmadığımız zamanda Aso'cum bir"Kendin yap" köşesi başlatmış. Evde yaptığı bazı boyama çalışmalarını göstermiş sizlere. Yemek tarifleri vermiş. O her ne kadar kendisini hor görüp, "Kendin yap MAAAA!" diye bir olumsuzluk ifadesi eklese de yazıya, aslında gayet güzel şeyler yapmış diye düşündüm ben.😆
Efendim, benim de deniz kabuklarından yaptığım süslemelerim var. Sonra, bir ara kokulu taş yapmaya başlamıştım. Örgüden de zaten bahsetmiştim size daha önce. Bu çalışmalarımı sizlerle zaman zaman paylaşabilirim diye düşündüm. Tabii kendin yap denilince akla bu tür çalışmalar geliyor ama Aso'cum işi genişletip yemek tarifi de vermiş. O zaman ben de kusur kalmayayım diye düşündüm. 😆
Öyleyse geçenlerde yapmayı denediğim bir tarifi hemen sizlerle paylaşayım. Bayanlar ve baylar, buyurunuz işte huzurlarınızda kereviz mücveri!
Şimdi kereviz sevmeyenlerin "amanıınn o da neymişş! Yenir mi o Allah aşkına! Yapma gözünü seveyim dert anası" dediğini hisseder gibiyim. Ön yargılı olmayınız efendim. Yenir hem de afiyetle yenir. Üstelik kerevizi hiç sevmeseniz de bu yararlı sebzeye karşı ön yargılarınızı değiştirecek bir tarif olduğunu düşünmekteyim.
Bu arada fotoğraf şöyle sunumlu falan değil. Ben bunu yalnızca tarifi yaptıktan sonra, Aso'ya göndermek için öylesine çektiydim. Yani olur da bir gün blogda yayınlarım niyetim hiç yoktu fotoğrafı çekerken. O yüzden, kusuruna bakmayınız lütfen. 😊
Tarife geçmeden önce şöyle kısaca bir kerevizin faydaları konusuna değinmek istiyorum. Bir kere kelimenin tam anlamıyla bir karaciğer dostu bu sebzemiz. Karaciğeri temizliyor, karaciğer yağlanması gibi sorunlara engel oluyor. Kolesterolü dengeliyor. Vücutta bir detoks etkisi yapıyor. Ne kadar cemii cümle toksinler, zehirler varsa vücudunuzda, atıyor. 😉 Sonracığıma, vücuttaki iltihaplanmayı gideriyor. Özellikle benim gibi tiroit itihabı sorunundan muzdarip olanlar, haftada bir kez yesinler kerevizi. İnanın faydalı oluyor.
Ayrıca sindirim sistemi sorunlarını iyileştiriyor. Tam bir vitamin ve mineral deposudur kendileri. Hee bir de kansere karşı koruma sağlıyor. Eee daha ne olsun ama değil mi! Bence bunca faydaya zehir olsa yenir diye düşünüyorum. 😆 O yüzden kerevizi size sevdirecek bir tarif ile karşınızdayım a dostlar.
Efendim bu arada tarife geçmeden, sağlıklı dedim amma velakin bu tarifi bir mücver olarak hazırlamak için içerisine mecburen un konuluyor. Başka türlü malzemenin bir arada kalıp, dağılmadan pişmesi pek mümkün gözükmüyor. Fakat un bilindiği üzere çok sağlıklı değil. Bunun yerine bir miktar yulaf kepeği koyarak da işi çözebilirsiniz. Ben yulaf kepeği kullandım. Tercih size kalmış. Öncelikle malzemelerimizi bir verelim bakalım.
Kereviz Mücveri İçin Malzemeler
- 1 Adet büyük boy kereviz
- 1 Adet orta boy kabak
- 1 adet kuru soğan
- Birkaç adet taze soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- Bir kahve fincanı yulaf kepeği veya un - Dediğim gibi unu tavsiye etmiyorum. Yulaf kepeği de iş görüyor. 😉
- Birkaç dal dereotu
- Birer çay kaşığı karabiber ve kırmızı pul biber
- Bir çay kaşığı tuz
- Bir kahve fincanı kadar organik, yani saf ve doğal olanından zeytinyağı 😊
Kereviz mücveri için malzemeler böyle dostlar. Şimdi geçelim tarife.
Kereviz Mücveri Tarifi
1- Öncelikle kerevizi ve kabağı rendeliyoruz.
2- Ardından kuru soğanı ve sarımsağı da rendeleyelim.
3- Taze soğanları, dereotunu ince ince doğruyoruz.
4- Tüm bu malzemeyi derin kaba alıyoruz.
5- Üzerine 1 adet yumurtamızı, baharatları ve tuzu ekliyoruz.
6- Son olarak da yulaf kepeğini veya tercihinize göre unu ekleyerek, iyice karıştırıyoruz.
Homojen bir karışım olmasına dikkat ediniz. Özellikle yumurtanın iyice karışıp dağılması şart. Hatta nolur noolmaz, siz yumurtayı çırparak karışıma dökün de, sonra vay efendimm dert anası ne rezil bir tarif verdi! Senin neyine yemek tarifi, sen dertleri çöz, mitoloji hikayelerini, edebiyat dedikodularını anlat! demeyin bana. 😆😆
Bu arada yemek tarifi vermek tabii ki profesyonellik gerektiriyor. Bu işi gereğine uygun şekilde yapan profesyonel arkadaşları tebrik etmek gerek. Benimki yalnızca naçizane bir yemek önerisi caanıım. 😉 Hani maksat, gerçekten değişik ve sağlıklı bulduğum tarifleri sizlerle paylaşmak. Eğer beğenirseniz, bunu ara ara yapabilirim.
Her neyse efendim, çenem düştü sanırsam. Toparlayalım hemen. 😊 Kereviz mücverinin harcı bu aşamada tamamlanmış oluyor. Sonrasında bir tavaya az miktarda zeytinyağını koyarak, pişirme işlemine başlayabiliriz. Yalnız sağlıklı yiyecek dedik, tavaya da dikkat ediniz. Öyle kanserojen madde içeren tavaları kullanmayalım. Özellikle teflon çok tehlikeli. Bunun yerine yüzde yüz seramik veya çelik tavalar daha sağlıklı oluyor. Bilginize... Bu arada mücverin dağılmadan pişmesi için tavanın iyice ısınması gerekli. Buna dikkat edelim.
Tava tamamen ısınınca hazırladığımız karışımdan bir kaşık olarak tavaya koyalım. Üzerine biraz bastırarak, şekillenmesini sağlayalım. Ardından da bir tarafın iyice pişmesini bekleyelim. İyice pişmeden çevirmeye çalışırsanız, dağılır ona göre benden söylemesi. 😊
Mücverin bir yönü iyice pişip, rahatça çevrilecek hale gelince arkasını çevirerek, pişirmeye devam edelim. Her iki tarafı da yeterli derecede pişince, mücveri tavadan alalım. Hazırladığımız harç bitinceye dek bu işleme devam edelim. Ve sonrasında mücverimiz hazırdır dostlar. Afiyetle yemeye başlayabilirsiniz.
Kereviz mücverinin yanında şöyle bol malzemeli bir salata iyi gidiyor. Hatta bu beni kesmez derseniz, yanına istediğiniz sağlıklı bir çorba ve tavuk ızgara eklemenizi tavsiye edebilirim. Şimdiden afiyet olsun. Hepinize sevgiler. Kendinize iyi bakın. 😉
Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Instagram
25 yorum
Dediğin gibi kereviz çok faydalı. Sevmeyenleri de sevdirecek bir tarife benziyor. Denemek isterim. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilEvet kereviz faydalı ve bu tarif de gayet güzel oluyor. Tavsiye ederim. 😊
SilGülhan hanım kereviz ile pek aram yok tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilGenelde kerevizi sevmezler ama bu tarif çok güzel oluyor. Deneyin bence 😊
SilKereviz tam bize göre,karaciğerimizi temizlesin biraz,çok fazla abur cubur yiyp duruyoz,karaciğeri falan yoruyoz o yüzden..🙂 Güzel görünüyor yemek,şimdiden afiyet olsun efenim..😊
YanıtlaSilBen o abur cuburları uzun zaman önce bıraktım. Ve daha sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Bu tarif güzel mutlaka deneyin. 😊
SilÇok sağlıklı bir tarif ,ben kesnlikle deneyeceğim. Elinize sağlık..
YanıtlaSilŞimdiden afiyet olsun diyelim öyleyse. 😊
SilEvet mücver yapılırken un mecburen konuluyor. Malzemenin bir arada dağılmadan kalması için bu şart. Düşündüm yulaf kepeği neden olmasın dedim ve oldu. Tavsiye ederim, seveceksiniz diye düşünüyorum. :)
YanıtlaSilBen mücver arada tüketiyorum ama kereviz mücverini yedim mi hatırlamıyorum lezzet olarakta nasıl acaba merak ettim gerçi siz yapıyorsanız güzel olmasından başka bir seçenek mevcut değil çok teşekkür ederiz bu değişik lezzet için
YanıtlaSilMücveri genelde kabaktan yaparlar. Ama hemen hemen birçok sebzeden oluyor. Lezzetini ben beğeniyorum. İnanıyorum siz de beğenirsiniz. Teşekkürler güzel düşünceleriniz ve yorumunuz için. :)
SilKerevizin bu şekilde kullanılması çok güzel düşünülmüş, malum kereviz pek sevilmiyor genelde ama mücver deyince iş değişir. Ayrıca yulaf kepeği kullanmanız da çok iyi, özel bir tarif olmuş gerçekten de, eline sağlık.
YanıtlaSilMücveri çoğu kimse sever. Kereviz de bu şekilde yenilir diye düşündüm. Aslında ben severim kerevizi. Ve kerevizle bildiğim birçok tarif de var. Ara ara burada aktarırım diye düşündüm. Yulaf kepeği daha sağlıklı kesinlikle. Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler yorumunuz için. :)
SilKerevizin faydalarını duyduğum halde pek kullanamadığım bir sebzedir. Belki bu tarif kereviz kullanmama yardımcı olabilir. Teşekkürler.
YanıtlaSilKesinlikle yardımcı olacaktır Fatih Bey. Kereviz gerçekten iyidir. Bu mücveri seveceğinize inanıyorum. :) Yorumunuz için teşekkürler. :)
SilMücver çok severim ama kabak dışında bir şeyle denememiştim bunu deneyeyim bi ara :)
YanıtlaSilBence de deneyin, seversiniz diye tahmin ediyorum. :)
Silkereviz en sevdiğim sebze yemeği, ikinci de enginarlı bakla :) mücverini bilmiyodum ama saol yaa herhalde bayılırım bunaaaa oleeey :) maydonoz mücveri var bi deee :)
YanıtlaSilDeep'çiim enginarlı baklayı ben de çok severim. Bahar geliyor zaten bol bol yapar yeriz artıkın. :) Maydonoz mücverini hiçç duymadım. Merak ettim araştırayım onu ben. :) Bunu seveceğinden eminim. Afiyet olsun şimdiden. :)
SilAy kereviz, bayılırım. Bunu daha önce duymamıştım. Deneyeyim. Çok teşekkürler. :) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDeneyin bence de. Kerevizi zaten seviyorsanız, bunu gerçekten beğenirsiniz diye tahmin ediyorum. :) Afiyet olsun diyelim öyleyse. :)
SilNe kadar farklı bir tarif ve yulaf kepekli olması da gayet hoş. Uygulayacağım bunu teşekkürler.
YanıtlaSilYulaf kepeği undan daha sağlıklıdır diye düşündüm. Afiyet olsun şimdiden. Teşekkürler yorumunuz için. :)
SilKereviz çok severim mücvere de yakışacağını düşünüyorum. Denemeli mutlaka 😊
YanıtlaSilMücveri gerçekten güzel oluyor. Denemelisiniz bence de. :)
Sil