Geçmeyen Depresyon

Şubat 12, 2020






   "Selamlar dert anası. Ben ağır bir depresyon geçiriyorum ve 2 yıldır bu durumdayım. Psikolojik terapi aldım ilaç kullandım ama durumumda hiçbir değişim yok. Yaşama küstüm adeta hiçbirşey yapmak istemiyorum. Çocuklarım ve ailemle ilgilenemiyorum evde işleri zorla yapıyorum. Sürekli yatmak istiyorum. Aslında iki tane evladım ve bir eşim var. Ailemizde bir sorunumuz yok şükür. Bazen kendime bakıp, bu halde olmamam gerektiğini düşünüyorum. Bazı insanların hayatlarına bakıyorum ne zorluklar yaşıyorlar. Bende bunların hiçbiri yokken bu halde olmam anlamsız geliyor ama şu halimden kurtulamıyorum. Sizce ne yapmalıyım." 






 Merhaba sevgili dertli dostum. Burada bulunmadığımız zaman zarfında dert sorularımız gelmeye devam etti. Ve biz bunları cevaplamayı fazlasıyla geciktirdik. Öncelikle bu geç kalma için sizlerin affına sığınıyoruz. Şimdi dostum, sana geçmiş olsun dileklerimizi ileterek, sorununa bir çözüm aramaya başlayalım. 


  Anladığım kadarıyla hayli ağır bir depresyon geçiriyorsun. Ve bu tür ağır durumlarda yapılması gereken şey, konuyu uzmanına taşımak olmalıdır. Sen de zaten bunu yapıp terapilere gitmişsin. Ve hatta ilaç kullandığını da belirtmişsin. Ancak bunların hiçbir işe yaramadığını da ifade etmişsin. 




   Bana kalırsa sorununun daha detaylı incelenmesi gerekli. Çünkü tamamen psikolojik kökenli olarak kabul ettiğimiz depresyon, bazen vücuttaki bazı sorunların habercisi olabiliyor. Örneğin benim de bizzat yaşadığım tiroit problemleri, insanda ağır bir depresyon haline yol açabiliyor. Veya vücutta bazı hormonların eksikliği gibi sebepler depresyona sebep olabiliyor. Dolayısıyla bu durumu bence bir iç hastalıkları uzmanına giderek anlatmanda fayda var. Yapılacak birkaç basit kan tahlili, herhangi bir sorununun olup olmadığını ortaya koyacaktır. İnan, gerekli tedaviler yapıldıktan ve vücuttaki değerler normale döndükten sonra depresyon falan kalmıyor. Böyle bir sorunun varsa, hiç vakit kaybetmeden bunu öğrenmelisin. Tecrübeyle garanti edilmiştir. 😆


   Depresyonun sebebi, bazen yaşamda yolunda gitmeyen birtakım problemler olabilir. Örneğin ailevi sorunlar gibi sebepler bazen aşırı zorlayıcı olabilir. Mesajında belirttiğin üzere sende bunlar yok gibi. Ailene ve yaşamına bakıp, bu durumda olmaman gerektiğini düşünmen aslında çok güzel. Yani bu düşüncelerin, iyileşmek için bir adım atmaya hazır olduğunu gösteriyor. Eğer böyle olmazsan, seni hiçbir güç iyileştiremez dostum. Unutma, bu durumu aşmak için en iyi psikologlarla da görüşsen, hatta psikolojinin babası Sigmund Freud bile bizzat gelse, sen iyileşmek istemezsen kar etmez. İnsan bazen kendi kendisinin doktoru olmalıdır. Şimdi şu mel'un depresyonu tokatlamak için gel bakalım sana neler tavsiye edebiliriz. 😉 Hatta daha önceden seninle aynı dertten muzdarip olan bir dostumuza bu konuda bayağı iyi tavsiyeler vermişiz. Depresyon Havası başlıklı yazımıza bir göz at istersen. 😊





  Sevgili dertli dostum, ifadelerinden yola çıkarak biraz da senin çabalamaya ihtiyacın var sanki diye düşündüm. Sana dert anası tavsiyesi, içindeki ses sana yatıp uyumanı söylüyorsa ona diren. O sesin seni ele geçirmesine izin verme. Hayatının kontrolünü eline al. Depresyona teslim olursan 2 yıl değil 12 yıl da geçse, o uğursuz meret seni bırakmaz dostum. 😊 Biliyorum bu çok zor olacak ama yapmalısın. 


  Depresyon durumlarında bir uğraşının olması çok büyük fayda sağlar dostum. Elini oylayacak, kafanı dağıtacak birtakım hobiler edinebilirsin. Bir şeyler üretmeye başladığını gördüğün zaman gerçekten kendini daha iyi hissedersin. Mümkün olduğunca dışarı çıkmaya çalış. Arkadaşlarınla iletişim kurmayı dene. Çocuklarınla ve eşinle zaman geçirmeye çalış. Elbette şimdi bunların hiçbirini yapmak istemiyorsundur. Amma velakin, birazcık gayret edebilirsin. Bunları birkaç kez yaptıktan sonra dışarılarda bir yerlerde hayatın devam ettiğine gözlerine tanıklık edeceksin. Ve eminim bu kötü ruh halinden kurtulacaksın. 






  Bu arada terapilere devam etmeni de öneririm sana. Bunun yanında da kendini biraz toparlamaya çalışırsan, her şeyin yoluna gireceğini düşünüyorum. Sevgili dostum, dert anası olarak sana tavsiyelerimiz şimdilik bu kadar. Bizi gelişmelerden haberdar etmeyi unutma. Eğer okuyucularımızın da tavsiyeleri varsa, bunları sana yorumlardan aktaracaklardır. Yorumları da takip edebilirsin. Şimdilik hoşçakalın dostlar... 


  Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Instagram

Benzer İçerikler

27 yorum

  1. ne zormuş durumu. sürekli olarak tıbbı tedavide olmalı. ilaçlarla yani. ilaç ve terapi ile geçer ki bir süre sonra. depresyon kalıcı bişi değil bildiğim kadarıyla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette değil yalnızca biraz gayrete ihtiyacı var dertli dostumuzun. Terapi ilaç ve kendi çabalarıyla yenebilir bence de. :)

      Sil
  2. Depresyon en zor rahatsızlıklarda ama tabii tedavi edilemeyecek bişi deil..Bence sizin tavsiyelerinize uysun,doktora gitsin,kendi kendinin doktoru olmalı bence de..Hayata bi de böle 😊 gülümsesin,bazen faydası oabiliyo..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tedavi edilemeyecek bir şey değil. Ne hastalıklar iyileşebiliyor da değil mi ama 😊 Evet kesinlikle hayata gülümsemeli dostumuz. Çok teşekkürler yorumunuz için. 😊

      Sil
  3. Çağın hastalığı depresyon inşallah kendi çabalarıyla yener.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağımızda birçok sorun var ve dediğiniz gibi birçok insan aynı dertten muzdarip. Umarım atlatır dertli dostumuz. Teşekkürler. 😊

      Sil
  4. Valla aslında ülkecek depresyondayız ama işte bazıları farkında bazıları değil yakında bende gelirim sana sanırım ama ben ağır bir vakayım ona göre çözümler için teşekkürler bizde faydalandık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size özel çözümler üretiriz tabiisi ne zaman isterseniz buyurun. 😊 Yorumunuz için teşekkürler. 😊

      Sil
  5. izleme

    DüzenleAdsız dedi ki...

    Günümüz insanı yaşadığı ruhsal sıkıntıyı daima bir sebeplere bağlar ama nedense pek az kişi insanin fıtratına ters veya yaratılışına uygun yaşamadığını söylemiyor.
    Evet modern hayat bizi bir takım bunaltıcı durumlara sokabilir kanımca bizim en büyük derdimiz ruhumuzu susuz ve gıdasız bırakmamızdır.
    Burdaki kardeşimiz bir abdest alıp iki rekat namaz kılıp derdini güzelce dökse ruhu nefes alacaktır.
    Bizim em büyük sorunumuz Allah'tan uzak yaşamak kanımca.
    Allahı kaybeden meyi bulmuştur,Allahı bulan neyi kaybetmiştir?
    Allah insani yaratırken ruhundan üflemiştir ama insanoğlu bunu önemsemiyor artık böylece bunalıyor oysa ruh Rabbini istemektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeniz ve tavsiyeleriniz için teşekkürler.

      Sil
  6. Benimde aklıma hemen tiroid geldi.Aynı sıkıntıları yaşıyordum. TSH değerlerim bozulup Endokrinoloji uzmanı derdimi çözdü. Ama tabii bambaşka sebepler olabilir.Hayat şartları zor. Haberleri izlemek bile deprosyon sebebi oluyor. Şifalar diliyorm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tiroit çok etkili oluyor. Bende de aynı şey var. O yüzden aklıma geldi. Rutin olarak bazı kontrollerin yapılması sorunu çözüyor. Çok teşekkürler yorumunuz için. 😊

      Sil
  7. Depresyon konusuna iyi bir bilinçle yaklaşmak gerekir. Tavsiyelerinize katılıyorum; uzmanlardan fikir almak çok faydalı olacaktır. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyon konusunda bilinçli olmak elbette şart. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  8. yazıya başlarken bir süre burada olmayınca bu sıkıntı sana ait sandım. Özlemişiz seni ve yazılarını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bana ait değil. Ben iyiyim şükür. :) Ben de sizleri özledim. Bundan böyle buradayım. Hasret gideririz artıkın. :) Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  9. Çağımızın hastalığı deprasyon, naçizane bu meretten kurtulmanın en önemli sebebi sizin de ifade ettiğiniz gibi istemek. Kurtulmak istediğinizde yarı çözmüş oluyorsunuz. Ne güzel bilgiler veriyorsunuz emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle istemek gerekli. Bir adım atınca gerisi gelecektir zaten. Beğenmenize çok sevindim. Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  10. Nacizane 3 tavsiyem olacak ilaçlar sizi bir yere kadar götürebiliyor sanırım.
    1. Sizi yoran insanlardan uzak durun.
    2. Düşüncelerinizi içinize atmayın.
    3. Her gün 10-15 dk ney dinletisi ya da klasik müzik dinleyin.
    4. Yeni bir hobi edinin.
    5. Haftada 2 gün rezene çayı tüketin.
    Dilerim depresyondan tamamen kurtulursunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel tavsiyeler verdiniz. Eminim bunların çok faydası olacaktır. Teşekkürler. :)

      Sil
  11. Maalesef, rutinler insanı bir süreden sonra depresyona sokuyor. Değişim şart. :) Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler yorumunuz ve önerileriniz için. :)

    YanıtlaSil
  12. Sadece psikolojik destek değil, tıbbi anlamda bazı kontroller de yapılmalı, bunu çok iyi demişsiniz. Ayrıca oyalanacak, sevdiğimiz bir uğraş bulmak, depresyondan sıyrılmanın en iyi yoludur. Mesela evde canlı çiçek bakmıyorsa alabilir, kuş bakabilir, spora yazılabilir. Şu an yapmadığı yeni bir aktivite ama sevdiği bişey olmalı. Dediğin gibi biraz da kendi gayret ederse tamamdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vücutta yolunda gitmeyen bir şeyler, depresyona yol açabiliyor. Kendi yaşadıklarımdan da yola çıkarak belirtmek istedim. Çok güzel öneriler vermişsiniz. Umarım dertli dostumuz en kısa zamanda kurtulabilir bu durumdan. Teşekkürler. :)

      Sil
  13. Bir terapist olarak, kendisine Davranışçı Psikoterapileri öneriyorum. Eğer ağır bir depresyonu varsa ilaç desteği ile birlikte, orta ve hafif bir depresyonu varsa ilaçsız olarak yapılabilir. Fakat uzun süreli bir depresyondan bahsettiği için, "davranış ve duygulara neden olan içsel görüşlerin" yeniden ele alınıp değiştirilmesi şart.. Depresyon çaresizlik gibi görülse de, tedavisi olan bir dert. Bakış açısının değiştirilmesiyle yepyeni bir insan olarak devam edebilir yaşamına. Kolay gelsin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi olacak hastanın ayağına doktor gidermiş sözü boş değilmiş yani. :) Uzman olarak görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Dertli dostumuz eminim bu görüşlerinizi dikkate alacaktır.

      Sil
  14. Uzmanlarla çalışmanın yanı sıra hobi edinmek, ruhu beslemek çok iyi geler. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hobi edinmek gerçekten etkili oluyor. Teşekkürler önerileriniz için. :)

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe