Gençlerin Youtube'la İmtihanı

Mart 23, 2019



 "Sevgili dert anası yayınlarını ilgiyle takip ediyorum. Aileler ve çocuklar arasındaki ilişkilere çok güzel tavsiyeler veriyorsun. bende bir anneyim. Hani demiş ya eskiler çocuğunmu var derdin var diye aslında çocuk sahibi olmak dünyanın en güzel duygusu ama diğer yandan en büyük sorumluluğu ve derdi. ve onlar büyüdükçe dertleride büyüyor. benim 15 yaşında bir kızım var. aslına çok büyük bir sorunumuz olmadı kızımla bugüne kadar. birbirimize bağlı bir aileyiz eşimde bende çocuklarımızı en güzel şekilde yetiştirmeye sevgiyle büyütmeye çalıştık ama kızımın bir davranışı beni hayal kırıklığına uğrattı. kızım kendisine bir youtube kanalı açmış. hani vlog mu ne diyorlar çok izleniyor ya internette o videolar öyle bir kanal açmış. ben interneti pek kullanmam kullansamda yararlı bulduğum siteleri takip ederim facebokta arkadaşlar akrabalarla falan bazı paylaşımları beğeniriz falan hepsi bu. kızımın youtube kanalı olduğunu bilmiyordum. şimdi diyebilrisin ne kötülük var bunda diye evet tüm gençler açıyor youtube kanalı kötülük yok ama bizim kız bu açtığı kanalda bizi anlatıyormuş bizim bi akraba denk gelmiş o söyledi bana haberim yok. babasıyla yaşadığımız aile içi diyalogları, evde ne oluyor bitiyor bunları oturup anlatmış youtubda hatta geçen pazar kahvaltıda eşimle bir konu hakkında tartışıyorduk tutmuş onu bile anlatmış çok sinirlendim bizim ailemizin içindeki konulardan elaleme ne ya bu kız hiç düşünmüyormu bunu. ben hiçmi yetiştirememişim bu kızı. birde yapılan yorumları görseniz altına rezalet dalga geçenler küfür eden bile olmuş çok kızım görünce babasına söyledim telefonunu tabletini elinden aldık ama şimdi konuşmuyo bizimle bu çözüm değilki ben nerede hata yaptım dert anası bu kız niye bukadar düşüncesiz oldu o küfürleri edenleri görüyo bide o kanalı açık tutuyo çok ayıp utandım ya. Çok uzun oldu mesajım kusura bakma. Bana ne önerirsin ne yapayımda bu kızı uzak tutayım bu kızı bu rezaletten."





  Merhaba sevgili dertli dostum. Anlaşılan yeni bir sosyal medya faciasıyla daha karşı karşıyayız. İşler yine karışmış, aile içinde ciddi bir sorun oluşmuş. Evet senin de dediğin gibi gençler artık yaygın biçimde Youtube kanalı açıyorlar. Ve hemen hepsinin birer kanalı var. Hatta bu kanallar aracılığıyla gayet güzel şeyler paylaşan gençler var. Ve bu yöntemle para kazananların da sayısı az değil. Ancak burada sorun olan şey, kızının aile içindeki konuları Youtube kanalından anlatıyor olması. Bu konuda endişe etmekte haklısın. 
 Elbette bunda senin herhangi bir suçun yok dertli dostum. Bu konunun senin kızını yetiştirmenle falan hiçbir ilgisi yok aslında. Bu yüzden kendini suçlama. Hatta kızının da suçu olduğu söylenemez. Çünkü şu son zamanlarda insanların izlediği, güldüğü şeylere bakılırsa, bunlar maalesef artık son derece normal kabul ediliyor. Gün geçtikçe insanlar özel yaşamlarını kaybetmeye, her şeyi sosyal medyadan sahte bir gerçeklik üzerinden aktarmaya başlıyorlar. Buradaki asıl anormallik, bunların normal kabul ediliyor olması. Kızın da çevreden, arkadaşlarından böyle gördüğü için, bunu normal kabul etmiş. Ve aile içinde yaşanan olayları Youtube kanalından anlatmakta bir sakınca görmemiş. Bunu yaparken eminim kötü bir niyeti yoktu. Amacı yalnızca samimi bir üslupla, esprili bir video çekmek ve bu sayede Youtube kanalının ilgi görmesini sağlamaktı. İşte bu noktada sana ciddi bir görev düşecek dertli dostum




  Senin de ifade ettiğin üzere kızının tabletini telefonunu elinden almak, buna bir çözüm değil. İstedikten sonra arkadaşının telefonundan video çeker ve yine Youtube kanalına yükler. Buna bu şekilde engel olamazsın. Üstelik siz onun telefonunu, tabletini elinden aldığınız için aranızdaki sorunların daha da büyümesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle aranızdaki küslüğe bir son vermenizi tavsiye ediyorum. Bunun için ilk adımı anne olarak sen yap bence. 
 Bugünden tezi yok, kızını karşına alıp konuşman gerekli. Bence şöyle kızının sevdiği kurabiyeler, kekler falan varsa, onlardan hazırla. Güzel de bir çay demleyin. Ve anne kız keyifli bir sohbet edin. Hatta isterseniz eşin de katılabilir bu sohbete. 😊

  Bu sohbette ona ailenin ne kadar özel bir kavram olduğunu anlatmaya çalış. Ailenizin içinde olan olayların, sizin özeliniz olduğunu söyle. Ve bunların başkalarına anlatılmasının ne kadar da itici bir durum olduğundan bahset. Babasıyla birlikte, bu yaptığı davranıştan dolayı ne kadar üzüldüğünüzü anlat. Ve kızına Youtube kanalını daha doğru şeyler için kullanabileceğini söyle. 
Örneğin son zamanlarda gençler Youtube kanalları aracılığıyla izledikleri filmlerin, okudukları kitapların değerlendirmelerini yapabiliyor. Okula, yaşama dair çeşitli görüşlerini videolar aracılığıyla aktarabiliyorlar. Yemek tarifi uygulamaları yapan Youtubber'lar var. Gidip gezdiği, gördüğü yerleri anlatan kimseler var. Gidip gezmek derken Fizan'a gitmeye lüzum yok. Bulunduğumuz çevrede İstanbul'da bile ne kadar güzel gezilip görülecek yerler var. Kızın haftada bir kez böyle bir gezi yapıp,video çekerek izlenimlerini aktarabilir. Hatta sizler de bu gezilerde kendisine eşlik edebilirsiniz. Böylelikle ailece güzel şeyler yapmış olursunuz. Ve kızının Youtube macerasında kendisini desteklemiş olursunuz. Böyle olduğunda kızın ortaya çok daha eğlenceli şeyler çıktığını görecektir. İlgi çekmek için ailesinin özelini anlatmanın ne kadar da yersiz olduğunu daha hızlı anlayacaktır. 




  Sevgili dertli dostum, emin ol ki, böyle yaparsanız aranızdaki sorun tatlıya bağlanacaktır. Youtube kanalında yorumlarda küfür eden densizlere gelince, onlar her yerde var. Bizim bloglarda bile zaman zaman bu tiplere rastlıyoruz. Kızına küfür ve hakaret edenleri kanaldan engelleyebileceğini, bunun çok daha doğru olduğunu söyleyebilirsin. Her sosyal medya aracında, engelleme hatta topluluk standartlarını ihlal eden kimseleri şikayet bölümleri var. Böylelikle sosyal medya çok daha güvenli bir yer haline gelebiliyor. 
  Bu zamanda sosyal medyadan uzak kalmamız çok mümkün değil dertli dostum. Bunun yerine çocuklarımıza sosyal medyayı nasıl daha doğru kullanabileceklerini anlatmamız daha mantıklı bir seçim olacaktır. Kızınla bu konuşmayı yaptıktan sonra eminim o da ailenize ait konuların Youtube kanalından anlatılmasının ne kadar yanlış olduğunu anlayacak ve kanalını bundan sonra daha doğru işler için kullanmayı başaracaktır. Benim dert anası olarak sana tavsiyelerim şimdilik bu kadar. Gelişmelerden bizi haberdar etmeyi unutma. Ve okuyucularımız da kendi tavsiyelerini sana yorumlardan sunsunlar. Şimdilik hoşçakal dertli dostum. Kendinize iyi bakın.  
  Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Google+Instagram

Benzer İçerikler

84 yorum

  1. gençler bir heves yapıyorlar işte . dert anası yine çözmüşsünüz en güzel şekilde yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gençlerin bu çağları böyle sorunları içerebiliyor. Ama hepsi gelip geçici. Teşekkürler yorumladığınız için.

      Sil
  2. Youtube açmakta aynı web sitesi açmak neredeyse eşdeğer. Belki de bir çok yazar yada kendini internet ortamına atan bir birey youtube da video paylaşımı yapmıştır. Videonun da belli başlı şartları var. Programın olması lazım kaliteli mikrofon ve diksiyonun olması lazım. Ama web sitesi öyle mi? Biraz cümle bilgin olsun, bilgisayarın olsun ve cesaret olsun yazmaya tammdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bu dertli dostumuzun kızı web sitesi açsın mı demek istiyorsun. :) Aslına onun için yazmak daha sorunsuz olabilirdi tabii. :)

      Sil
  3. Evet bence de çocukların isteklerini kırmayın, mesela Enes Batur'a da ilk başlarda babası çok engel olmak istemiş ama olamamış. Dert Anası'nın tavsiyesini yerinde buluyorum ona anlatabileceği, sunum yapabileceği yollar gösterin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çocukların engellenmesi yoluyla bu tür ortamlardan uzak tutulması mümkün değil. Bunun yerine daha doğru olan şeyler gösterilmeli. Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  4. Eliniz sağlık hem yazınız hem de önerileriniz muhteşem :)

    YanıtlaSil
  5. Sosyal medya yeni nesil arasında bağımlılık yapacak konuna geldi. Yine başarıyla çözmüşsünüz tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bağımlılık var bir de yanlış kullanıyorlar. Aileler bu duruma onları doğru yönlendirerek engel olabilir. Teşekkürler yorumladığınız için. :)

      Sil
  6. Bu zamane gençleri neyin doğru neyin yanlış olduğunu pek. Anlamıyorlar ama gel görki bir şey sorsan hazır cevap ve dahası hocalarını sorsan hocalar bir şey bilmiyor bizim çocuklar neredeyse onlara ders veriyor gibi konuşuyorlar. Bu dertli anneyede üzüldüm şimdi inşallah kızı ile arasındaki sorunu en kısa zamanda çözerler. Dert anası harikasın çok güzel çözümler bulmuşsun derki anneye tskler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü o yaşlardaki gençler, kendilerini dünyanın merkezinde zannediyor ve egoları tavan yapmış durumda. :) Bu dönemler gelip geçici tabii. Onları anlamak ve doğru yönlendirmek gerekiyor. Teşekkürler yorumladığınız için. Beğenmenize çok sevindim. :)

      Sil
  7. Kendi telefonuna yüklenmiş momo oyunundan habersiz ebeveynler, çocuğunun youtube kanalına rastgele denk gelen anne babalar...ah ah, ne ara bu hale gelindi...Devir değiştikçe büyükler de kendini yenilemeli, yoksa durum vahim. Neyse ki dert anamız var da, onun sayesinde biraz olsun bilinç katsayısı yükseliyor, meseleler çözüme kavuşuyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa değil mi ama neler duyuyoruz. Ebeveynler kendilerini geliştirmezse, çok daha zor günler onları bekliyor olacak. Çünkü karşılarında teknoloji çağı çocukları var. Düşünsenize onlar doğduğunda internet ve bilgisayar vardı. Bizler ancak belli bir yaşa geldikten sonra bu yenilikleri gördük. Yani çocuklar bizlerden çok daha hakim bu konulara. Çok doğru söylediniz. Yetişkinler kendilerini yenilemeli. Çok teşekkürler güzel düşünceleriniz ve yorumunuz için. :)

      Sil
  8. YouTube mecrası şuanda tvden daha fazla rehabet görmekte. Bunun yerine genćlerimiz kitap okumaya yönlendirsek eminim çok sey değişecektir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okusunlar tabii. Bu ayrı bir konu. Ama bu tür mecraları da doğru, iyi yararlı şeyler için kullanmayı bilmeleri gerekli. Yorumladığınız için teşekkürler.

      Sil
  9. Sizi yılın Blogger'ı seçmeleri gerekir. Bu tarz sıkıntıları paylaşmanız çözüm için yol oluyor. teşekkür ederim Dertli Dostum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa seçsinler değil mi ama :) Elimizden geldiği kadar gelen soruları yanıtlamaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Teşekkürler güzel düşünceleriniz ve yorumunuz için. :)

      Sil
  10. Bu asi ergenlerle başa çıkmak zor ama imkansız değil. Şu aşamada sizin de dediğiniz gibi kızıyla doğru iletişim kurmak ve durumun önemini kavramasını sağlamak en mantıklı yol olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle zor ama imkansız değil. :) Onların nabzına göre şerbet vererek sorunlar aşılabilir. Sinirlenmeden, bağırmadan konuşmak çok önemli. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  11. Gençlerin ve çocukların en çok bilinç altı mesaj aldıkları yerlerden birisi Youtube, kontrolü zor bir sistem umarım altından kalkılabilinir. Dert anasına yazdığı sorunda gayet ilginç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize gelen ilginç sorulardan biriydi bu da Ersin Bey. Evet Youtube kontrolü daha zor bir mecra. Ama doğru kullanılırsa son derece etkili ve yararlı olabiliyor. Umarım bu annemiz de sorununu aşabilir. Teşekkürler.

      Sil
  12. Lise çağlarında bir kız çocuğu arkadaşlarından fazla etkindiği bir dönem aslında anne baba yerine arkdaşalarını örnek aldığı bir dönemde denebilir yeni bir hobi edinmesi iyi olur. Belki resim, bir enstrüman olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgiyi başka yerlere dağıtmak konusunda haklısınız. Çocukların yaşamları yalnızca internetten, sosyal medya platformlarından ibaret olmamalı. Teşekkürler öneriniz için. :)

      Sil
  13. önerileriniz çok doğru,önce kızyla konuşsun bu sorunu sona sosyal medyayı kullanmasına izin vesinler,zaten eminim kızcağız dersini almıştır,bi daha aile içi meseleleleri sosyal medyada paylaşmaz..🙂 yanlız şunu da sölim aile içindeki özel kavgaları,tartışmaları vb değil de aile içindeki güzel şeyleri paylaşmasına da izin versinler mesla doğrum günleri,tatile gitmeler,sömestr tatilleri vs olabilir..ee yani o kadar da olsun artık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Ertuğrul Bey. Güzel şeylerin paylaşılmasına izin verilmeli. Bu yüzden ailecek geziye gitmelerini ve video çekmelerini önermiştim ben de. Tabii dediğiniz gibi tatiller, doğum günleri de olabilir. Teşekkürler güzel önerileriniz için. :)

      Sil
  14. Gençlerin hevesini kırmadan ona destek olup yaptıklarını denetleyerek yanında olmak çok önemli gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle heves kırmamak gerek Sevim'ciğim. Bu annemiz bundan böyle kızıyla sorunlarını giderecektir ve ona destek olacaktır diye düşünüyorum. Yorumladığın için teşekkürler. :)

      Sil
  15. N'apsın çocuklar.Bakıyorlar herkes heryerde herşeyini paylaşır olmuş,onlarda sosyal medyada paylaşıyor demekki..Bu nesil böyle bir ortamda yetişiyor, onlara aile içi olayların ya da pek çok şeyin''Özel'' olduğunu anlatmak biraz güç sanırım.Tavsiyeleriniz çok güzel umarım ana baba, içlerini rahatlatacak sonuçlar alırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Youtubber'ların paylaştığı şeyler bazen akıllara zarar olabiliyor. Çocuklar da bunları göre göre normal zannetmeye başlıyorlar. Umut ediyorum bu dertli dostlarımız sorunu çözebilir. Çok teşekkür ederim yorumunuz için. :)

      Sil
  16. Yine çok güncel bir toplumsal soruna çok yerinde öneriler sunmuşsunuz.
    Açıkçası ben bu konuya biraz farklı yerden bakıyorum.
    Şöyle ki, "YouTuber" olmak gençlere çok cazip gözüküyor, ofislere tıkılmayalım, kanal açıp meşhur olalım, ilgi üstümüzde olsun hem de para da kazanalım şeklinde motivasyonlarla bu işe koyuluyorlar. Ancak eski bir televizyoncu olarak şunu söylemek isterim ki, bir YouTube kanalı açmak deftere günlük yazmak gibi değildir. Resmi ve uluslararası bir yayıncılık faaliyetidir.
    Yani bir YouTuber'ın toplumsal duyarlılık taşımak, basın ve medya kanunlarını çok iyi bilmek ve uygulamak, içerik ve yayın akışı planlaması yapmak, algılanış şeklini çok iyi yönetmek, verdiği mesajların farkında olmak gibi ve daha sayamayacağım bir dizi yasal ve toplumsal yükümlülüğü vardır. Bu okurunuzun çocuğunun 15 yaşında olması sıkıntının başlıca noktalarından biri. Ergenliğin çalkantılı, sorunlu ve isyancı döneminde aile içi durumların kamuoyuyla aileden izin alınmadan paylaşılması yasal, toplumsal açılardan sakıncalı hatta suçtur. Benim düşüncem YouTube kanalı açmak için yayıncı olma izninin sadece yasal açıdan reşit bireylere verilmesi gerektiğidir. Kanunen reşit olmayan bir insanın hareketlerinin toplumsal, duygusal ve yasal sonuçlarını kestiremediği görülüyor bu olayda. YouTube, kanal açma izinleri politikasını bence gözden geçirmeli, reşit olmayanlara kanal tahsis etmemeli, kanal açacaklara dijital bir eğitim ve oryantasyon vermeli, eğitimin sonunda dijital bir sınava tabi tutmalı ve sonrasında kanalın açılmasını onaylamalı. Bugün bir tv kanalı açmakla YouTube kanalı açmak uygulama ve toplumsal etkiler yönünden aynıdır. Öyleyse kanalı açma konusunda da sorumlu davranmalı YouTube.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben hiç böyle düşünmemiştim ama çok haklısınız. Youtube kanalları da bir televizyon kanalı gibi. Hatta televizyondan daha çok kişiye ulaşabiliyor bu kanallar. Bir televizyon kanalı bir bölgeyle veya ülkeyle sınırlıyken Youtube kanalları tüm dünyaya kolayca ulaşabiliyor. Bence de yaş sınırı konulması gerekiyor. Çünkü çok küçük yaşlardan itibaren çocuklar Youtube kanalı açabiliyor ve bu onlar için birçok yönden zarar teşkil ediyor. Aslı Hanım'cığım sizin yorumlarınız gerçekten çok detaylı ve keyifli oluyor. Her zaman diyorum ya, ufak bir blog yazısı keyfi taşıyor. Bu yorumlarınız için size ne kadar teşekkür etsem az. Özellikle bizim dertli dostlarımızdan gelen mesajlar için çok önemli çözüm önerileri sunuyorsunuz. Çok teşekkür ederim bu değerli yorumlarınız ve destekleriniz için. Sevgiyle kalın. :)

      Sil
  17. Verdiginiz tavsiyeler harika. Konusmak cok önemli. Ogullarimin da var, biri müzik yapiyor digeri oynadigi oyunlarla ilgili. Ailenin özelinj korumalari ancak anlatarak ögretilebilir 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğullarınızın da Youtube kanalının olması ne güzel. Yararlı ve güzel şeyler paylaşmaları gurur verici gerçekten. Kesinlikle böyle olmalı. Bu mecralar güzel işler için kullanılabilir.Bunda ailenin rolü büyük tabii. Çok teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  18. Tam da ergenlik dönemi ve bu yaptığı aslında çok normal yaşı gereği.
    Güzelce oturup konuşmak ailenin belli bir yere kadar anlatılabileceğini söylemek ve yaptığı işin aslında doğru ama sınırları olması gerektiğini ifade etmek en güzeli diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ergenlik çağı bu tür olayların yoğun biçimde yaşandığı bir dönem. Kesinlikle bu annemiz oturup kızıyla sinirlenmeden, güzelce konuştuğunda olumlu tepkiler alacaktır. Teşekkürler yorumun için Seyhan'cım. :)

      Sil
  19. Az da olsa bu tür sorunların bazı YouTube fenomenlerinin de etkisi ile yayıldığını düşünüyorum ben 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa hiç sormayın o fenomenleri. :) Tamam aralarında güzel şeyler yapanlar da yok değil ama. Bazı kanallar akıllara zarar vaziyette özel yaşamın içine düşüyor. Çocuklar da bunu normal hatta güzel bir şey zannediyor. Yorumladığınız için teşekkürler. :)

      Sil
  20. Youtube kanalı açmak belli ölçülerde olursa güzel birşey çünkü gençler başka bir şeye yönelmektense bu tür upraşılarla vakit geçirmesi daha emniyetli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Saadet Hanım. Kötü şeylere yönelmektense, bu tür şeylerle uğraşmak daha iyi. Ama tabii ölçüleri korumak şart. Teşekkürler önerileriniz için.

      Sil
  21. Youtube Fenomeni24 Mart 2019 15:23

    Bu yazınıza Twitterdan denk geldim. İsmimi vermek istemiyorum. Benim de bir Youtube kanalım var. Uzun zamandır bu işi yapıyorum. Hatta yukarıda bahsettiğiniz zaman zaman suçladığınız o fenomenlerden biri kadar ilgi görüyor kanalım. önce şunu ifade edeyim bu suçlamalarınızda haksız değilsiniz. Çünkü işin suyunu çıkaran Youtubberlar yok değil. Yani yüzüne berbat kil maskeleri süren, saçına yumurtalı, sarımsaklı bakım şeylerini sürüp korku filmi karelerini aratmayan tipler, seviyesiz espriler yapan yeteneksiz adamlar, iki lafı bir araya getirmekten yoksun ama sorarsanız her şeyi bildiğini zanneden kimseler bu arenada var. Bunlar oldukça Youtube korkunç bir yer haline geliyor. Ve bu işi adam gibi yapan kimseler de maalesef bu suçlamalara maruz kalıyor. Sizin okuyucunuza önerim kızını engellemesin kesinlikle ama daha kaliteli daha nezih şeyler yapmaya sevk etsin. Böylelikle ilerleyen zamanlarda kaliteli Youtubberların ortaya çıkmasına yardımcı olabilir aileler. Teşekkür ederim bu konuya değindiğiniz için. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette bu işi kaliteli yapan Youtubber'lara herhangi bir sözümüz olmadı. Ve siz de zaten konunun vahim boyutlarına değinmişsiniz. Dediğiniz gibi gençler daha nezih şeyler yapmaya sevk edilmeli. Ve onlara neyin doğru neyin yanlış olduğu anlatılmalı. Çok teşekkürler zaman ayırıp yorum yaptığınız ve görüşlerinizi bizlerle paylaştığınız için. Saygılar.

      Sil
  22. Maalesef çocuk aynadır. Bizlerin aksidir. Dört duvar arasında ne yaşanıyorsa çocuk olumlu veya olumsuz etkilenir. Adı üzerinde çocuk... Çocuğun önünde tartışmayacaksın. Çocuğun minik saf ve temiz yüreğinde fırtınalar estirmeyeceksin. Aklı selim davranacaksın. Ve çocuğunu takip edeceksin. Sabahları saç ve makyaj için vakit ayırdığımız sihirli aynaya azıcıkta farklı bakalım. Kendimize bir bakalım.
    Çok anlamlı, bir çok anne babamın mağdur olduğu konuyu işledin sevgili dert anası. Emeklerin zayi olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Taner Bey, annemiz bir hayli dertliydi bu konuda. Elimizden geldiğince iyi tavsiyeler vermeye çalıştık. Bu paylaşımlarda yorumlarınızla elbette sizlerin de çok katkısı oluyor. Dert sahibi okuyucularımız, yorumları da gayet ciddiye alıyorlar. Ben de size yorumunuz için teşekkür etmek istiyorum. Dediğiniz gibi çocuklar birer aynadır. O aynada nelerin yansıyacağı da anne ve babalara bağlıdır. Teşekkürler.

      Sil
  23. bu yaşlarda malesef gençler beyinleriyle hareket etmiyorlar. Mutlaka bu tarz yanlışlar yapıyorlar ailenize zarar verdi mi bilmiyorum ama bir yere kadar görmezden geliyorum ben 17 yaşında benim oğlum da :)) çok zor bir dönem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de kolaylıklar diliyorum o zaman Lerzan Hanım. Gerçekten zor dönemler. Ama eninde sonunda atlatılıp bitiyor. Sonrasında o dönemlerde yaşananları gülümseyerek hatırlıyoruz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  24. Maalesef günümüzdeki gençleri ele avuca sığdırmak pek mümkün gözükmüyor. Teknolojik gelişmeler artık başedilemez ve kontrol edilemez noktaya geldi ve giderek artacak gibi görünüyor. ebeveynler olarak çocuğumuzu takip etmeliyiz. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknolojik gelişmeleri yararlı kullanmayı öğrenebilir ve çocuklarımıza da öğretebiliriz aslında. Teknolojinin kontrolü insanın kendi elinde. Yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil
  25. ha haa ay hayatımız yutup yaaa. yutup kanalları çok keyiflii, napsın kız yaaa hayat böyle ha haa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahha değil mi ama hayatımız yuuutup oldu çıktı. :) Çocuklar da neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemiyor bu durumda. Ama eminim çözeceklerdir bu konuyu. :)

      Sil
  26. ah bu yutuplar 😊 gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsin ancak bu kadar güzel anlatılır dı dilerim ufaklık da daha güzel şeyler yapar bizde izleriz 😊 emeğine sağlık canım benim sevgiler 😊🌸❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle daha güzel şeyler yapmalı bu kızımız. Biz de izleyerek kendisine destek olabiliriz tabii. Teşekkürler yorumun için canım. :)

      Sil
  27. Bireyler çocuklarının tercihlerinde arkalarında durmalı. Ama bu tamamen kabul etmeliler demek değil. Olumsuz bir durumda onlara düşüncelerinin yanlış olduğunu göstermeli veya hissettirmeliler. Ama hiçbir şekilde heves kırarak olmamalı. Günümüzde ergenlerde YouTube fenomeni olup zengin olan çok kişi var. Tabi diğerleri de özeniyor yasitlarina. Bu durumda ailelerin duyarlı ve hassas olması lazım. Her davranışın ilerde tepkisi olacagi unutulmamalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki engellemek kesinlikle çözüm olmaz. Dediğiniz gibi desteklemek, yanında durmak, yanlış olanları çocuğa öğretmek gerekli. Elbette çocuklara kısa yoldan zengin olmak ilgi çekici geliyor. Aslında hepimize ilgi çekici geliyor bu durum. Ama tabii güzel şeyler yaparak, kaliteli şeyler ortaya çıkararak olmalı bu. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  28. Merhaba Gülhan cığım. Uzun bir aradan sonra ilk defa girebildim buraya. Ne oluyor ne gidiyor anlamış değilim. Belki yarın yine giremeyebilirim. Tavsiyelerini çok yerinde buldum. Emeğine yüreğine sağlık canım😊🌷🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız'cığım hoş geldin. Senin neden buraya giremediğini ben de anlayabilmiş değilim. Genel bir problem olsa, hiç kimse giremez. Senin tarayıcında bir sorun olabilir mi acaba diyeceğim ama hiç de anlamam ki bu işlerden. Umarım çözülür sorun ve girebilirsin artık dertli dostum'a. Seviyoruz seni. Kendine iyi bak canım. :)

      Sil
  29. Önerileriniz oldukça yerinde. Bu genç arkadaşımızı daha yararlı konular üzerinden yayınlar yapmaya teşvik etmeli aile. Yasakla bu iş olmuyor maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İbrahim Bey, kesinlikle yasaklamayla çözülecek konu değil bu. Yorumladığınız için teşekkürler. :)

      Sil
  30. Bu sosyal medya özellikle youtube mecrası bir çok insanın başına bela. Maalesef ki aileler bu konuda çok dikkat etmeliler. Her şeyimizi anlattığımız bir ortam akrabadan ziyade daha bir çok kötülüğü de beraberinde getiriyor. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle birçok kötülüğe davetiye çıkarabilir. Dikkatli kullanmak gerekiyor. Umarım bu ailemiz de bu sorunu kısa zamanda atlatır. Yorumun için teşekkürler. :)

      Sil
  31. Çok fena olmuş kanal açması normal benim kızımında var yayınlamadan bana izlettiriyor sadece elleri gözükmesine izin var barbie bebekleri oynatıyorlar arkadaşlarıyla bence kanalını kapatmasın videoları silsin her çektiği videoyu annesinin onayından sonra yayınlasın çünkü onun hobiside o elinden almamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En doğrusu anne kontrolünde yayınlaması videolarını. Kızınızın kanalı ne hoşmuş öyle. Barbie bebeklerin oynatıyorlar demek kıyamam çok şekerdir eminim. :) Ne güzel bir çözüm bulmuşsunuz. Bu ailemizin de böyle yapması gerekiyor. Öneriniz için teşekkürler. :)

      Sil
  32. İnşallah düzelir. Ne diyebiliriz. Allah yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umut ederiz düzelir. Teşekkürler iyi dilekleriniz için. :)

      Sil
  33. Sosyal medya hesaplarında fenomen denilen hesapların gençlere ve hatta çocuklara ne kadar ve nasıl örnek olduğunun ispatı sanki bu ..Samimiyetle boş boğazlığı ayırmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, çocuklara ve gençlere ne kadar kötü örnek olanlar da var. Umarız ki bu genç, samimiyet ve boş boğazlığı ayırt edebilir bundan sonra. Teşekkürler. :)

      Sil
  34. Youtube eskisi gibi çok kazandırmıyor, sürekli yeni kurallar bahane ediliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube evet eskisi kadar kazandırmıyor ama gençler milyonlar kazanan fenomenleri görünce kendileri de bu kadar kolay kazanç elde edebilir diye düşünüyorlar.

      Sil
  35. yeni çağ yeni gençlik..özel diye bir şey yok:)) youtuber olmamak işten değil bazen ben bile düşünüyorum yazmasamda anlatsam mı diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz anlatırsanız güzel şeyler çıkabilir bence. Deneyin derim. :)

      Sil
  36. Internet,sosyal.medya çok büyük tehlikeler ile dolu.Tamamn yasaklamalara çözüm değil.Keske hepsi kapansa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok karamsar düşündünüz :) Bence iyi şeyler için kullanılabilir sosyal medya. Ama bazen öyle şeyler oluyor ki bu mecralarda, kapansa da kurtulsak dediğimiz oluyor tabii. :)

      Sil
  37. keşke ceza vermek yerine karşınıza alıp güzel güzel anlatıp konuşsaymışsınız evladınızla bence çok daha etkili ve doğru bir yöntem ve çözüm olurdu diye düşünüyorum....sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bundan sonra bu ailemiz sorunlarını hallederken konuşmayı deneyecektir diye düşünüyorum. Önerileriniz için teşekkürler. :)

      Sil
  38. Anne baba olmak gerçekten büyük sorumluluk. Büyüdükçe kendimizin çözemediği sorunlarla karşılaşabiliyoruz maalesef. En iyisi karşılıklı konuşarak anlaşmak ve sonuca varmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette büyük bir sorumluluk anne baba olmak. Ve çocuklar büyüdükçe dertleri de büyüyor böyle. Bu ailemiz sorunu konuşacak halledecektir diye düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkürler. :)

      Sil
  39. Engelmeyemez bugün engellesen yarın yapacak en doğru ve zarar görmeden nasıl yapılacağı konusunda yardımcı olunup yol gösterilmeli teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet engellemek çözüm değil. Doğrusunun gösterilmesi gerek. Teşekkürler.

      Sil
  40. Ssoyal medya kanayan yara gibi büyüğe de küçüğe de. Pansumanı da zor gibi. Ne güzel bi okumalık blog. Takibe aldım hemencik. Dertsiz tasasız günler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler takibiniz için. Ben de sizi takibe aldım. Evet sosyal medya maalesef kanayan yara haline geldi. Umarım bu derdi çözebilirler dertli dostlarımız.

      Sil
  41. bikaç gündür sessizdin yineee. iyisin dımaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tiroitim kötü yine Deep'çim. Elim kolum kalkmıyor hiç. Aso'nun da başka dertleri var. İnterneti yok, D smartla kavga edip duruyor. Son yazıda anlattım. Sağol Canım Deep'çiim. Seviyoz seni :)

      Sil
  42. Önerilerinize sonuna kadar katılıyorum. Bu şekilde davranmak çözüm değili kriz yaratır. Kontrol altında desteklemek iki tarafı da mutlu edecektir. Emeğine sağlık güzel bir yol gösterme yapmışsın arkadaşa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle kısıtlamak çözüm değil. Konuşarak bu meseleyi halletmeleri gerekli Teşekkürler canım. :)

      Sil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe