Küçük İskender'in Ardından

Temmuz 03, 2019



   Herkese merhaba. Bugün, hüzünlü bir gün. Bugün, tam da büyük usta Kemal Sunal'ın ölüm yıl dönümü. Ustayı kaybedişimizin üzerinden tam 19 yıl geçmiş derken, gelen bir başka ölüm haberiyle çok üzüldük. Bugün en sevdiğim şair, aykırı dizeleriyle bende ayrı bir yeri olan ve tabii Türk Edebiyatının gelmiş geçmiş en değerli şairlerinden biri, Küçük İskender aramızdan ayrıldı...
   


  
   Kendisini sevenler bilir. Küçük İskender, bir yılı aşkın zamandır kanser denilen illetle mücadele ediyordu. Kendisinin kanser olduğunu öğrendiğim anda zaten çok üzülmüştüm. Üstelik medyada sağlık durumu hakkında hiçbir haberin olmaması da beni çok üzüyordu. 
 Malum, yeteneksiz ünlülerin tırnağı kırılsa haber yapılırken, İskender gibi değerli bir şairin ciddi bir hastalığı maalesef  haber değeri taşımaz popüler kültürde. Hoş taşısa da belki kendisi hastalığı hakkında haber yapılmasını istememiş olabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla kendisinden uzun süre boyunca hiçbir haber alamamıştık hastalığı süresince. 

 Daha bir iki gün önce aklıma gelmiş, sağlık durumunu merak etmiştim kendisinin. Ve hakkında Google'da bir arama yapmış, eski haberlerden başka bir şeye denk gelememiştim. Bugün ise, acı haberi aldığımda, gerçekten çok üzüldüm. Hatta tanıdığım birisini kaybetmişcesine kederlendim. 

 Neden bilmiyorum ama Küçük İskender'in şiirleri sanki eksik kalan bir yanımızı tamamlardı. Özellikle protest bir duruş vardı ki bazı şiirlerinde, onlar hepimizin içindekileri haykıran bir sesti sanki. Argonun, küfrün de hayatın bir parçası olduğunun ve bunların şiirlerde de olabileceğinin kanıtıydı onun şiirleri. Tıpkı Can Yücel, Neyzen Tevfik şiirleri gibi... 

 Bu yüzden bazı çevreler, onun tarzındaki diğer şairlere olduğu gibi ona da marjinal bir şair derlerdi. Gerçekten marjinal olarak tanımlar mıydı kendisini bilmiyorum ama iyi ve güzel bir insan olduğu kesindi. Henüz 55 yaşındaydı. Ve kanser denen illete yenilmeseydi, kim bilir daha ne eserler sunacaktı... 

  Sağlığındayken şiir geceleri düzenlerdi. Onun şiirlerini bana göre hiç kimse kendisinden daha iyi okuyamazdı. O yüzden ondan canlı şiir dinlemek bir ayrıcalıktı bana göre. Çıktığı televizyon programlarının birini bile kaçırmazdım o yüzden. Twitter'da sıkı bir takipçisiydim. Youtube'da yayınlanan şiir gecesi videolarının hemen hepsini izlemişliğim vardır. 

 Fakat gelin görün ki, kendisinin tek bir şiir gecesine bile gitmek kısmet olmadı. Keşke davet edildiğimde diyorum, ıvır zıvır işleri bahane etmeseymişim de gitseymişim...
  Kendisiyle hiç karşılaşmadım elbette. Fakat onu tanıyan tanıdıklarım vasıtasıyla adıma imzalanmış bir Küçük İskender kitabı bana hediye edildiğinde "Bu, hayatımda aldığım en güzel hediye!" demiştim. Hala da öyle düşünüyorum. Yeri gelmişken görseli de sizlerle paylaşayım. 



  Bu değerli sanatçıdan böylesine güzel bir armağana sahip olmak, inanın çok güzel bir duygu. Anı olarak ömrümün sonuna dek saklayacağım...
 Kendisinin edebiyatımıza olan katkıları çok büyük tabii. Bir gün fırsat olursa, yaptığı çalışmalardan da bahsetmek isterim. 
 Bugün bu yazıyı kaleme alma sebebim, yalnızca onu kaybetmemizden duyduğum üzüntüyü dile getirmek. Fakat belki de kendisinin de ifade ettiği üzere, "Bu dünyadan böyle bir adam geldi geçti" diyerek sevinmeliyiz bugün. Edebiyatımızda böylesine güçlü bir sanatçıya sahip olduğumuz için gurur duymalıyız onunla. 
  Huzur içinde uyusun sevgili Küçük İskender. Onu asla unutmayacağız. Bitirirken, kendisinin en ünlü şiirlerinden birini, kendi sesinden, kendi okuyuşundan sizlere armağan etmek istiyorum. Şiirin ismi,"Yağmura Çok Teşekkür Ederim"...
 Şimdilik hoşçakalın...



         Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Instagram

Benzer İçerikler

46 yorum

  1. Bizim yerli Bukowski'miz... Lafını esirgemeyen, son derece donanımlı, paylaşımcı ve görüp görebileceğimiz en pozitif insan, güzel insan İskoç...
    Işıklar içinde uyu 😌

    Küçük İskender'in veda mektubu
    ***

    ''Haziran 2018'de saptanan tümörler, metastazlar, o, bu: Sancılı, keyifsiz bir yolun başlangıcı benim için. Bugüne güzel geldiğimizi düşünüyorum; böyle de gittiği yere kadar gidecektir.

    Kaç kuşaktır sizinle olduğumdan dolayı samimiyetle söylüyorum ki çok mutluyum.

    Arşivimdeki, masamdaki, aklımdaki her şeyi toparlamaya, yarım bırakmadan size teslim ederek fişi çekmeyi planlıyorum. Umarım, zamanım yeter.

    Dostça kalın.''

    Küçük İskender

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle yerli Bukowski'miz. Ben yukarıda da bahsettiğim gibi kendisini Twitter'dan takip ederdim. Oscar ödülünden önce aday olan tüm filmleri izleyip değerlendirmesini yapıyordu. Yalnızca edebiyatta değil sanatın her alanında mükemmel bir bilgisi vardı. Çok donanımlı bir insandı. Bizimle paylaştığın bu notu hastalığı yeni ortaya çıktığında yayınlamıştı. Keşke yenebilseydi bu hastalığı da daha nice kuşaklar bizimle kalsaydı. Onun gibi sanatçılar kolay yetişmiyor gerçekten. Ve onlar gittikçe hep bir yanımız eksik kalıyor. Çok teşekkür ederim canım yorumun için. İskender huzurlu uyusun. Yeri dolmayacak.

      Sil
  2. Kıymetli yeri doldurulamayacak insanlar ne çabuk ayrılıyor aramızdan.Nurlar içinde yatsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de bunu farkındayım maalesef, bu dünyaya güzellik katan insanlar çabuk ayrılıyor aramızdan... Teşekkürler yorumunuz için...

      Sil
  3. Allah rahmet eylesin. Çok değerli biriydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok değerliydi. Yazdığı her dizeye hayrandım adeta. Huzurlu uyusun. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  4. Allah ikisine de rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemal Sunal ve Küçük İskender yerleri asla dolmayacak sanatçılar. Her ikisi de bu dünyaya güzellikler kattı. Ruhları şad olsun.

      Sil
  5. Okurken tüylerim ürperdi. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için yeri çok ayı bir şairdi. Vefatını duyduğumda çok üzüldüm ve içimden gelenleri yazmak istedim bu yüzden. Ruhu şad olsun...

      Sil
  6. Çok üzüldüm ben de sabah haberini alınca... Allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de çok üzüldüm. Hatta yukarıda da bahsettim, daha bir iki gün önce aklıma geldi. Sağlık durumu nasıl acaba diye bir haber aradım kendisinden ama yoktu. Huzurlu uyusun, ruhu şad olsun.

      Sil
  7. I am so sorry to hear about him. May God rest his soul.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank You dear. Küçük İskender was an important character, name of the Turkish literature. He was a successful poet. He rest in peace. Thank you for your interest and comment.

      Sil
  8. biz gerçek sanatın kıymetini bilemeyeceğiz asla

    YanıtlaSil
  9. Güzel insanlar hep gitti ve sanatı kaldı ama kıymetini bilebilecekm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanatının kıymeti sağlığında da bilinmedi zaten. Onun şiirini anlayabilen, değer veren insanlar çok az. Önümüzdeki yıllarda bu çıtanın biraz daha yükselmesini diliyoruz hepimiz. Evet güzel insanlar birer birer gidiyor. Onlarla birlikte güzel yanlarımız da eksiliyor sanki. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  10. Allah rahmet eylesin,mekanı cennet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Huzur içinde yatsın. Asla unutulmayacak...

      Sil
  11. Allah rahmet eylesin. Detaylı bilgim olmayan bir edebiyatçıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hemen İskender'in şiirlerini okumaya başlayın. Seveceğinize eminim. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  12. Her ikisi de çok kıymetli insanlardı. Işık’lar içinde uyusunlar .
    Keşke Gülhan keşke dememek için gelen fırsatları değerlendirmek lazım. Sana kalan çok güzel ve çok özel bir hatıra sevgili küçük İskender’den. Kendi sesinden bu güzel şiiri dinlemek şu an beni daha da duygulandırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa değil mi ama Seyhan'cım gerçekten fırsatları değerlendirmek gerek. Arkadaşlarım bir akşam şiir gecesine gitmişlerdi İskender'in. Beni de çağırdılar ama gidemedim. Sonra bir daha öyle bir imkan olmadı. Çok isterdim kendi sesinden canlı olarak şiir dinlemeyi. Kısmet değilmiş. Bu en bilindik şiirlerinden biridir. Ve tabii en güzellerinden. Kemal Sunal da çok değerli bir insandı. Güzel insanlar birer birer gidiyorlar. Ve onlar gittikçe hep bir yanımız daha eksiliyor. Teşekkürler canım yorumladığın için.

      Sil
  13. evet yaa çok kendine özgü bir şiir dili vardıııı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de çok kendine özgüydü Deep'çim. Onun gibi biri bir daha gelmez diye düşünüyorum... Huzurlu uyusun İskender...

      Sil
  14. Degerli bir edebiyatçı, nurlar içinde yatsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli biriydi Esra Hanım. Ruhu şad olsun. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  15. Mekanları cennet olsun. Ben çok kitap okuyan biri olmamam rağmen tanıyordum Allah rahmet eylesin kemal sunal gibi oda bizi çok üzdü ve 19 sene ne çabuk gelmiş geçmiş sizede bu duygu paylaşımları için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Engin Bey, evet İskender'i herkes tanırdı ve severdi. Yıllar ne kadar çabuk geçiyor. Ama onlar bu dünyaya bir iz bıraktılar. Ve eserleriyle hep aramızda olacaklar. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  16. Çok genç yaşta çok değerli bir insan aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet henüz çok gençti. Üstelik Bodrum'a yerleşmiş ve kendisini tamamen yeni eserler vermeye adamıştı. Bu kayıp çok acı oldu. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  17. Kendisini takip etmediğim bir isimdi Küçük İskender, lakin Türk edebiyatı için önemli bir ismin kansere yenik düşmesi hepimizi üzdü. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten önemli bir isimdi. Çok zekiydi ve verimli bir yaşamı oldu. Huzurla uyusun. Teşekkürler.

      Sil
  18. Bende duyunca çok üzüldüm gerçekten güzel bir değer daha gitti ama geride çok güzel değerler bıraktı hiç unutulmayacaksın Küçük İskender Allah rahmet etsin..ve hiç unutulmayan herkesin gönlünde bir iz bırakan da Değerli usta oyuncu Kemal Sunal Allah rahmet eylesin inşallah... sevgiler canım benim 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bu sanatçıların yeri asla dolmayacak. Elbette iyi güzel işler yapan başka birileri yetişebilir. Fakat onların yeri çok ayrı ve her zaman yüreğimizde yaşamaya devam edecekler. Ben teşekkür ederim canım benim. Huzur içinde yatsın İskender.

      Sil
  19. Büyük usta Kemal Sunal'ın ölüm yıldönümünde buruk bir gün geçirirken maalesef Küçük İskender'in ölüm haberini aldık. Takdir-i ilahi... Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin. Kaleme aldığınız bu güzel yazı için de size teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İskender'in ölüm haberini duyunca çok üzüldüm ve duygularımı yazarak dile getirmek istedim İbrahim Bey. Onlar büyük ustalar ve isimleri bizimle yaşamaya devam edecek. Ben de size yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  20. küçük iskender 21.yy daki en değerli şairlerden birisiydi gerçekten şiirlerini severek okurduk. dizelerin ustasıydı adeta. allahtan rahmet diliyorum. yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle İskender 21. yüzyıl Türk şiirinin en başarılı şairlerinden biriydi. Gerçek bir ustaydı. Huzur içinde uyusun. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  21. Huzur içinde yatsin. Değerlere sahip çikamayan hatta bozuk para gibi harcayan bir ülke bizimki 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle iyi başarılı işler çıkaran sanatçıları harcamakta üzerimize yok. Türk edebiyatına bir daha İskender gibi bir şairin gelmesi çok zor. Huzurlu uyusun İskender.

      Sil
  22. Yanıtlar
    1. İskender değerli bir sanatçıydı. Huzur içinde yatsın. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  23. Küçük iskender çok değerli bir şairdi. Ben şiir gecesine gitmiştim. İyiki gitmişim diyorum keşke siz de gidebilseymişsiniz. Huzur içinde uyusun. Unutulmayacak asla.

    YanıtlaSil
  24. Küçük İskender güçlü bir şairdi. Bir daha onun gibi biri gelmez sanırım. Huzurlu uyusun.

    YanıtlaSil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe