Kitap Projesi Giriş Bölümü 1. Parça

Haziran 08, 2019



                                                                                                             1518 Topkapı Sarayı



  Akşam güneşi  göz alıcı yansımalarıyla kırmızının bütün tonlarını payitahtın çehresine yayarken,  şehrin surlarından yapılan top atışları yeri göğü inletiyordu. Bir bayram havası ile şehrin dört bir yanında yaşayan herkes, kudretli padişahın dönüşünü kutlamak üzere şehir meydanına toplanmıştı. 
 Kazanlar kaynıyor, herkese yemekler, fıstıklı şerbetler  dağıtılıyor, mehter takımının davulları ve zilleri bu anlamlı günü herkese ilan etmek için ritm tutuyor, kahramanlık marşları söyleniyordu. Padişahın atıyla geçtiği yollar boyunca altınlar saçılıyor, cümle ahali bu altınları toplayabilmek için birbiriyle yarış ediyordu.  Herkes tek bir nefes olmuşcasına coşkuyla haykırıyordu: -

-Padişahım çok yaşa! Kılıcın uzansın arşa!

   Yolun kenarlarına sıralanmış, heyecanla kendisini karşılayan halkın arasından beyaz atına kurularak tüm heybetiyle geçen padişah Yavuz Sultan Selim Han, ilk Türk İslam Halifesi olarak payitahta geri dönüyordu. Arkasında onu takip eden diğer devlet erkânı bulunuyordu. 
 İki yıl sürmüştü Mısır Seferi.  Bu süre içerisinde tüm ordu zorlu koşullarda savaşmış, çölleri aşmış ve Mısır’ı Osmanlı mülküne dâhil ederek, kutsal emanetleri İstanbul’a getirebilmek adına her ne gerekiyorsa yapılmıştı. 
Padişah Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Padişahlarına atfedilen “Allah’ın yeryüzündeki gölgesi”   sıfatına yaraşır bir biçimde hilafeti Arapların elinden alarak, Allah’ın adaletini dünyaya yaymak üzere Osmanlı Hanedanına mahsus kılmıştı. 
Mağrurdu Sultan Selim ve bir o kadar da mütevazı. Akşam güneşinin vurduğu kara yağız çehresindeki parıltı, kulağına taktığı “Allah’ın kölesiyim” manasına gelen küpesinin ışıltısına karışıyordu. Kaftanının eteklerindeki altın işlemeler ve kavuğunun üzerinde bulunan yakutların, güneşin kızıllığıyla buluşarak yansıttığı kor ateş renkleri, kazanılan zaferin parıltısını tüm İstanbul’a ilan ediyordu.
   Topkapı sarayının ağır kapıları yavaş yavaş, gıcırdayarak açıldı.  Kalın ve ürkütücü bir ses saray halkına, padişahın geldiğini, dolayısıyla kendilerine çeki düzen vererek padişahı selamlamaları gerektiğini haber veriyordu:

-Destur! Yavuz Sultan Selim Han Hazretleri!


  Bu uyarının üzerine sarayın bahçesinde bulunan tüm saray ahalisi ve devletin önde gelenleri padişahın huzurunda ellerini göğsünde birleştirerek, saygıyla eğildiler. Sarayın avlusunun iki tarafında saf olarak, eğilenlerin arasından atının sırtında gururla geçen padişah, sarayın kapısına geldiğinde atından indi. 

 Hizmetkârları atından inmesine yardımcı olurlarken, sarayın içerisinde bulunan cariyeler de taşlığın iki yanına dizilerek hünkârı selamlamak için eğilmişlerdi. Padişah geçtikten sonra ardından kızlar ağası tarafından taşlığa saçılan çil çil altınların sesi, cariyeleri hareketlendirmiş, buğday atılan güvercinler gibi sekerek altınları toplamaya başlamışlardı bile… 
 Sultan Selim Han şanlı zaferlerin resmedildiği iki yıllık sürenin sonunda, aylar süren bir yolculuk yaparak, nihayet evine dönmüştü. Şimdi biraz dinlenme zamanıydı kendisi için. Sonra da yeni seferler planlanacak, yeniden fetihlere gidilecekti.

  Kitap projesi Dert Anası'nın noter onaylı çalışmasıdır. Bölümlerin herhangi bir yerde izinsiz yayınlanması, kopyalanması, paylaşılması gibi durumlarda hukuki süreç başlatılacaktır. 

  Dertli dostum’u şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Instagram

Benzer İçerikler

57 yorum

  1. Çok profesyonel yazilmis ben çok begendim. Tek bir sey olacak nacizane söyleyecegim. 1.parca yerine bölüm yazsan daha mi iyi olur acaba 😊 Devamini merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Derya Hanım. Bu 1. bölüm değil 1. bölümün ufak bir parçası olduğundan dolayı böyle yazdık. Bölümler çok uzun normalde. Hepsini birden aynı anda yayınlamamız mümkün değil. O yüzden parça ifadesini kullandık. 1. bölüm sonuna geldiğimizde bölüm sonu olduğunu belirteceğiz. Teşekkürler ilginiz ve yorumunuz için. 😊

      Sil
    2. Tanıtım da kısa olmasını istemiştim
      Bak ne güzel de okunuyor böyle :))
      teşekkür ederim

      Sil
    3. Evet bu şekilde kısa yayınlamak daha kolay okunmasını sağlayacak diye düşündük. Ben de yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Girişi beğendim ve ortaya enfes bir şey çıkacağa benziyor 👍 Ben esas Mısır mitolojisine geçişi ve Umay'ı merak ediyorum. Bu arada Derya'nın dediği gibi bölümler halinde paylaşmak acaba daha mı iyi olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ilk kısım tarihteki bir flash back ile başlıyor. İkinci kısımdan sonra Umay ortaya çıkacak. Ve konu boyunca zaman zaman flash backler ile tarihe dönülecek. Bölümler çok uzun. Tek seferde yayınlarsak, çok uzun olacak. Ve okuması zor olur diye böyle bölmeyi tercih ettik. İlerleyen zamanlarda belki tek bölüm halinde yayınlamaya başlayabiliriz. Çok teşekkür ederim ilginiz ve yorumunuz için.

      Sil
  3. Kelime kelimesine okudum üslub çok güzel.
    Desteğim sizinle demişim.
    siz projeye devam edin tutar bu çünkü akıcı dili var. Başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmiş olmanıza çok sevindim. Olumlu yorumlar almak çok güzel. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Güzel bir giriş elinize saglik.
    Tarih hep severim böyle okumak daha iyi geldi emeğinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarih benim de sevdiğim bir alandır. Araştırma kitapları okumayı severim. Ama tarih romanlarını da severim. Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  5. gerçekten çok güzel olmuş bayıldım Bir solukta okudum vallahi devamını merakla ve heyecanla bekliyorum canim benim😊 kaleminize yüreğinize sağlık canım benim sevgiler 😊🌸🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim canım benim. En kısa zamanda ikinci kısmını yayınlarız. Olumlu tepkiler almak çok güzel. 😊

      Sil
  6. aa kelime dagarcınız çook genişmiiş,çok güzee detaylaa yakalamıısnıznız..çok gizemlii bi romaaaan olcagaa benziyoo,tebriklee emeğinizee sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim Ertuğrul Bey. 😊 Evet gizemli bir konusu var. İkinci kısmını da kısa süre sonra yayınlamayı düşünüyoruz. 😊

      Sil
  7. Gülhan’cım kalemine sağlık Harika 😀 çok beğendim gerçekten de . Bende Derya gibi parça yazmasan diyecektim ki açıklamasını yapmışsın zaten. DEVAMINI bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Seyhancım. Bu parça meselesini 1. bölümün sonuna geldiğimizde daha iyi anlayacaksınız. Dediğim gibi bölümler çok uzun. Hepsini yayınlayamayız bölümün. Çok sıkıcı olur. Kimse o kadar uzun bir yazıyı blogdan okumak istemez. O yüzden bölümün parçalarını böyle adlandırdık. Devamı gelecek en kısa zamanda. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  8. Ben teşekkür ediyorum 🥰🥰

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel olmuş, bayıldım.

    YanıtlaSil
  10. Giriş bölümüyle etkilemeyi başardınız efendim, kelimeler özenle seçilmiş ve kullanılan dil profesyonel.
    2 tavsiyem olabilir: Birincisi, 1. Bölüm-1. Parça yazabilirsiniz. Haftaya da 1. Bölüm-2. Parça şeklinde ilerlenirse sonradan okumaya başlayanlara kolaylık olur. İkinci tavsiyem ise; yazı bitince şöyle bizi meraklandıran dipnotla bitir mesela:"Yeni bölümde sarayda herkesi şaşırtacak olay ne?" gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Önerileriniz için de teşekkürler. Evet ilerleyen bölümlerde son kısımda böyle bir soru sorup, yorumlarda fikirlerinizi alabilirim.

      Sil
  11. Yavuz Sultan Selim, topkapı sarayı, halifelik, mısırın fethi merak ettim devamı nasıl gidecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilginç bir kurgusu var Yusuf Bey. Konunun tümü tarihte geçmeyecek. Ara ara bu şekilde tarihe gidilip, günümüzde araştırılan konu hakkında ipuçları verilecek. Beğenmenize sevindim. Teşekkürler.

      Sil
  12. YAZIYI VE YORUMLARIN BİR ÇOĞUNU OKUDUM. BEN DE OKUYUCULARA KATILIYORUM. ANLATIM ÇOK GÜZEL TEBRİKLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fatih Bey. Beğenmenize çok sevindim.

      Sil
  13. Bir tarihsever olarak bu bölümlerin takipçisi olacağım. Bilgi içerikli cümlelerle anlatım güzel olmuş, devamını bekliyor olacağım teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarih benim de ilgi alanlarımdan biridir Erhan Bey. Elbette tarih kurguları birebir gerçeği yansıtmıyor ama araştırma yapmadan da tarih kurgusu yazmak mümkün değil. Bu nedenle bunları yazmadan önce bayağı bir araştırmıştım. Sizlerden olumlu yorumlar almak çok güzel. Teşekkür ederim yorumunuz ve ilginiz için.

      Sil
  14. Çok ilginç ve güzel devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bulmanıza sevindim. Devamı haftada bir kez mutlaka gelecek. Teşekkürler.

      Sil
  15. buna şimdi kitapmı diyorsunuz tarihi malzeme etmek işinize geldi dimi siz dalgamı geçiyorsunuz bi bitmediniz lanet olsun size sizin yüzünüzden gerçekten yıllardır biz gibi bu işi hakkıyla yapanların emekleri görünmüyor kimbilir nerden çaldınız bunuda hangi romancının romanıdır kimbilir malum siz ve türevleriniz çalmadan yapamıyorsunuz bi gidin artık be

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay burayı hazımsızlık ve kıskançlıkla harmanlanmış bir koku sardı vallahi köpeğim paso osuruyor sizin burayı kokuttuğunuz kadar kokutmuyor pes yahu :))) hatta tebrik edesim geldi çok farklı enteresan bir koku bu :)) neyse yarın çamaşır suyuyla sizin kokunuzu yok ederiz bi şekilde :)))

      şunu da eklemeden edemicem. yazıyı yada kitabı beğenmemiş olabilirsiniz ki bu gayet normal herkes aynı şeyleri beğenip sevmek yada haz almak zorunda değil amaaaa eleştireyim derken sıçmanız ve üstüne de tüyü dikmeniz baya ayıp olmuş cıxs cıxs sizi kınım kınım kınıyorum :)) demek ki bu yüzden sizin kokuttuğunuz "kitabınız" rağbet görmüyor. size ufak bir tavsiye kokutmadan yazın inanın ki ben bile okumaya gelirim :)))))) miss kokulu günler geceler haftalar yıllar diliyorum :))) seni küçük sıçan öptüm mucuksss :)))))))

      Sil
    2. Gelen kötü yorumları niye silmiyorsunuz ki işte burdan anlaşılsın niyetiniz bu yorumlarla siteyi ziyaret ettirmeye çalıştığınız çok belli çünkü başka meziyetiniz yok oldu olacak kötü yorumları blog panelinden yayınlayın daha önce yaptığınız gibi dalga geçin de size yakışanı yapın zira basitleşmek size çok yakışıyor maşallah devam.

      Sil
  16. Diğer arkadaşlardan çok özür diliyorum bir üstte ki vatandaş kokutunca es geçemedim yazdım çizdim hatta hayran bile kaldım o kokuya bu yüzden rahatsızlık duyduysanız kusura bakmayın fazla ciddiye alamadım o şahsı ve kokusuna kapıldım kalbimden geçenleri kelimelere dökmeye çalıştım umarım anlamıştır :))

    şaka bir yana eleştiriye açığız ama hakarete iftiraya hiç bir şekilde tahammülümüz yok ayrıca hakaret eden şahıs anonim girince yorumun kokusuna odaklandım zaten klavye ardına saklanıp boş konuşan birini fazla ciddiye alamayız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de kendini her blogu okumak zorunda hissedip bu saçma yorumlari yazanari okumaktan biktik ama bitmiyorlar bunlarla yaşamaya alişacağiz mecburen.

      Sil
    2. Valla bitmiyorlar Derya Hanım. Altta İngilizce denemesi yapmaya çalıştı şimdi de çok gülüyorum şu an 😊

      Sil
  17. Bir tarihsever olarak devamını merakla bekliyorum. Kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim. Haftada 1 gün yayınlayacağız kitabın parçalarını. Yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekleriz. 😊

      Sil
  18. okudum daaa gelcam yineeğğğğ :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gel gel merak ediyorum yorumunu Deep'çim. Beklerim. 😊

      Sil
  19. artık eskisi gibi dert derman olmayacak mı 1. bölüm güzeldi merak ettim takipteyim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dert derman olacak tabii. Ona ek olarak haftada 1 gün kitabın bölümlerini yayınlayacağız. Arkası yarın gibi olacak. 😊 Teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim. 😊

      Sil
  20. I am thing this a bad write fuck your blog

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You never fuck my blog but I guess now you fuck all English history. Congratulations. 😊 You definitely need English course. Please be more creative you little stupid. 😊

      Sil
    2. You have to learn better english my friend. I see that you are a thing but what kind a thing that's the question 😆😆😆. Or did you try to say that you are thinking? 😂😂😂

      Sil
    3. I am thinking that this is a bad writing demek istiyo herhaldesi :)

      Sil
    4. İstiyor ama diyemiyor galibaasııı :)

      Sil
    5. חתיכת פוסטמה :)))))
      לכי תמצאי מי ינענע אותך :)

      :)))אהה לא משנה כמה פעמים תשתמשי בטרנסלייט את לא תביני בחיים מה כתבתי למעלה עכברושית קטנה

      Sil
    6. Aso İbranicenin en güzide sözcüklerini sarf etmiş anlaşılan ahahhah :)

      Sil
    7. siz yeterince ing. yazıp ağzının payını verince bende heveslendim hiç anlamadığı bir dilde laf atayım diye hoş pek ing. biliyor da denilmez ama ossun filmlerden duyduğu "fuck" kelimesini öğrenmiş onuda kesin "kahrolsun" yada "lanet olasıca" diye anlıyordur :))))

      Sil
  21. sevdim girişiii :) ayrıntılar da iyiydi. o dönemi iyi incelemişsin demek kii :) sefer dönüşü, yavuzun alçakönüllü ihtişamı, topkapıya girişi, gayet güzel ki hepsi. osmanlının zenginliği ayrıntıları da iyi. tasvirler de. bakalım nolcak. neler yaşayacak yavuz ve osmanlı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o dönemi oldukça inceledim. Şimdi bu giriş kısmı tarihle başlıyor. Ama olay aslında günümüzde geçen bir tarih araştırmasını içeriyor. Bir sonraki kısımda ana karakterimiz Umay ortaya çıkacak. Bir tarih profesörüyle beraber bazı eski yazılı belgeleri inceleyecekler. Beğenmene sevindim Deep'çim. Haftada 1 kez yayınlayacağım birer kısa bölüm. Bakalım umarım iyi gider. :)

      Sil
  22. giriş kısmı çok güzel olmuş.Devamını bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Lerzan Hanım. Beğenmeniz beni sevindirdi. Devamı bu hafta gelecek.

      Sil
  23. Çok güzel bir yazı ve oldukça profosyonel:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğendiyseniz ne mutlu bize.

      Sil
  24. Ne kadar yeteneklisiniz, okuyucularınızın daha da artması dilegiyle :)

    YanıtlaSil

Popüler Yazılar

Bizi Facebook'ta Takip Edin

Subscribe